Doları bitirecek yeni para birimi projesinin adı belli oldu! Ülkeler sıraya girdi
Dolar dünya genelinde ABD Merkez Bankası FED'in faiz artışı adımlarıyla gücünü korurken dolardan zarar gören ülkeler kendi aralarında yeni bir rezerv para oluşturmak için harekete geçti. Avrupa'nın euro denemesi dolar karşısında yeterince etkili olmamıştı bakalım bu proje doları tahtından edebilecek
ABD’de de enflasyon hızla artarak ülkedeki ekonomik dengeleri bozmaya başladı. Ülke ekonomisinde uzun bir aradan sonra ilk kez resesyon beklentisi piyasaları etkilemeye başladı. Merkez Bankası FED ise Temmuz ve Eylül'de faiz artırmaya devam sinyali vererek doların güçlü pozisyonunu korumaya ve enflasyonu belirlenen yüzde 2 bandına çekmeye çalışıyor.
DOLAR VE EUROYA ALTERNATİF REZERV PARA ARAYIŞI
Dünyada doların rezerv para olarak gücünü koruması diğer ülke ekonomilerini dolara karşı alternatif bir para birimi geliştirme arayışlarına itiyor. Peki bu mümkün olabilir mi? Gelin detaylara bir göz atalım...
23-24 Haziran tarihlerinde gerçekleşen 14. BRICS Zirvesi’nde de bu konu gündeme gelmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kendi ülkesinin yanı sıra Brezilya, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti ve Güney Afrika’nın da içinde bulunduğu BRICS ülkelerinin toplanarak yeni bir rezerv para birimi oluşturmaya çalıştığını söyledi. Konu ile alakalı henüz detaylar açıklanmasa da Putin, ortak rezerv para biriminin aktif olarak ele alındığını duyurdu. Üye ülkelerin ABD dolarına ve diğer Batı para birimlerine olan bağımlılığını azaltma ihtiyacı sıkça konuşuluyordu. Durum ile ilgili olarak son açıklamayı 12 Temmuz’da yapan Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev, euro bölgesinde ‘sistemik bir krizin başlangıcına’ ilişkin tahminlerin gerçekleştiğini, mevcut rezerv para birimlerine karşı en iyi korunmanın ‘güvenilir ortaklarla’ ticarette ‘yeni ödeme yöntemlerine geçiş’ olduğunu vurguladı. Medvedev, BRICS ülkelerinin toplanarak yeni bir rezerv para birimi yaratmasının gündemde olduğunu dile getirdi.
Euro ve doların eşitlenmesinin ne anlama geldiğini ve BRICS ülkelerinin alternatif rezerv para birimi geliştireceğini açıklamasının mevcut durumu nasıl etkileyebileceğini Ekonomist Evren Bolgün ile Eski Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Müdürü Bartu Soral Sputnik’e anlattı.