18 / 05 / 2024

Doları bitirecek yeni para birimi projesinin adı belli oldu! Ülkeler sıraya girdi

Doları bitirecek yeni para birimi projesinin adı belli oldu! Ülkeler sıraya girdi

Dolar dünya genelinde ABD Merkez Bankası FED'in faiz artışı adımlarıyla gücünü korurken dolardan zarar gören ülkeler kendi aralarında yeni bir rezerv para oluşturmak için harekete geçti. Avrupa'nın euro denemesi dolar karşısında yeterince etkili olmamıştı bakalım bu proje doları tahtından edebilecek



"HER ŞEY DEĞİŞEBİLİR"

BRICS ülkelerinin ortak rezerv para birimi oluşturma fikrine ilişkin açıklamalarda bulunan Soral, “BRICS yanına Asya-Pasifik ülkeleriyle ittifak halindeki ülkeleri de ekleyerek euro gibi bir para birimi oluştursa o zaman her şey değişebilir. Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya, Venezuela, Güney Kore, Kuzey Kore, İran gibi ülkeler, hatta Pakistan ve Şangay Beşlisi’ne de dahil olan Türk cumhuriyetleri, şu anda zaten BRICS etrafında birleşiyorlar. Çok ilginç mesela bu ülkelere Suudi Arabistan da ekleniyor” dedi.

"DOLAR TAHTINDAN İNEBİLİR"

Soral, dünyanın üretim gücüne, dış ticaretine, doğal gazına, petrole sahip olan BRICS ülkelerinin ortak para birimi oluşturma adımlarını da değerlendirerek şunları konuştu:

“Bu ülkeler kendi para birimlerini değil de dış ticarette kullanılabilecek ortak bir para birimi oluştururlarsa, o para birimi hızlı biçimde kullanılmaya başlar, sonra da doların ‘rezerv para’ yani ‘hakim para’ olma pozisyonunu indirirler. Euro buydu. Avrupa Birliği siyasi bir birliktelikken daha sonra güçlü olmak için para birliğine geçtiler ama euronun hataları vardı. Avrupa'yı tek bir ülke gibi düşündüler. Halbuki üretim güçleri ve mali politikaları farklı ülkelerin tek bir para biriminde buluşmasının hatası vardı. Dünyaya bakıldığında dış ticarette dolar birinci, euro da ikinci sırada. Foreks işlemlerine de baktığımızda da sıralama aynı ama dünyanın üretimcisi, ihracat şampiyonu olan yuan yüzde 2’lerde. Kimse kullanmıyor. Demek ki o zaman ‘Tek başına para birimlerimizle alışverişi yapalım’dan ziyade, ‘biz de birleşip bir para birimi oluşturalım’ demeli zaten. AB gibi onun eksiklerini almadan bu ülkeler birleşir ve para birimi oluşturursa o zaman ana hedefleri olan ‘doların rezerv para olma’ açısını değiştirirler.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön