18 / 05 / 2024

Doları olanlar dikkat! Dolar yeniden parlıyor, yükseliş trendine girdi

Doları olanlar dikkat! Dolar yeniden parlıyor, yükseliş trendine girdi

Global riskteki artış iştahıyla birlikte 10 gündür yatay seyirdeki dolar dün açıklanan ABD enflasyon rakamlarının açıklanması sonrası global para birimlerinin tepesinde yeniden toparlanarak kendisini gösterdi. Dolar kuru güne 18.25877 TL'den başladı. Euro/TL'nin başlangıcı ise 18,2431 TL oldu. Dolar



Ağustos ayında Fed Başkanı Powell yaptığı açıklama gösterge olmuş Powell konuşmasında Eylül ayında  faiz artışı verilere bağlı olacak" diye konuşmuştu. 

Fed'in politikalarına yön veren ABD enflasyonu rakamları ise dün açıklandı. Ağustos ayı genelinde düşen petrol fiyatlarına rağmen enflasyon aylık yüzde 0.1 oranında artış verdi. Oysaki beklentiler yüzde 0.1 düşeceği yönündeydi. Bu veri Fed'in Eylül ayında yüksek faiz artışı için elini güçlendirmiş oldu. 

Piyasalar 0.75 baz puan artırıma kesin gözüyle bakarken, yüzde 1'lik faiz artışı da beklenti anketlerinde yükselişe geçti. 

Açıklanan bu verilerin sonrasıda dolar güçlendi. Dolar endeksi yeniden 109'un üstüne çıktığı görülürken Euro/dolar paritesi yeniden 1'in altına indi. Euro/dolar paritesi bugün 0,9993'dan işlem görüyor. Analistler, doların ekonomiler yavaşlarken artan faiz oranlarından destek bulacağını yönünde görüş veriyor ve euro/dolar paritesinin yıl sonuna kadar 0.95'e kadar gerileyebileceğini belirtiyolar. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY endeksi 109'un üstüne çıktı. Bugün de 109.282'de seyir halinde. ABD'nin 2 yıllık tahvillerinin getirisi ise yüzde 3.8040'a çıkarak 15 yılın zirvesine yerleşti. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön