02 / 05 / 2024

Dolarını bozduran, gayrimenkule yöneldi!

Dolarını bozduran, gayrimenkule yöneldi!

TL’ye dönüş seferberliği ekonomiye umut oldu. Dolarlarını bozduran vatandaşların önemli bir kısmı yatırım amaçlı olarak gayrimenkule yönelmeye başladı.



TL'ye dönüş seferberliği ekonomiyi çökertme oyununu bozarken, şimdi sıra ticaret çarklarının döndürülmesine geldi. Kur üzerinden kriz algısıyla kabuğuna çekilmeye zorlanan kamu kurumları, iş dünyası ve tüketicilerin TL için gösterdikleri milli birlik ruhu piyasaya da umut oldu.


HAREKETLİLİK BAŞLADI

Dövizini bozduran vatandaşların yeni yatırım araçlarına yönlenmeye başlayınca, gayrimenkul ve otomotiv gibi sektörlerde hareketlilik sinyalleri geldi. TL'ye dönüş kampanyalarının ticareti olumlu etkilediğini belirten sektör temsilcileri, "Şimdiki adım ticareti canlandırmak olmalı. Vatandaşları bozdurdukları paraları tüketime harcamaya, iş dünyasını da üretmeye devam etmeye davet ediyoruz" mesajı veriyor.


PARA REEL EKONOMİYE GELSİN


Dolarını bozduran, gayrimenkule yöneldi!


Yüksek döviz kurları nedeniyle ticaretin durma noktasına geldiği sembol noktalarda da moraller düzelmeye başladı. Perpa Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yümlü, "Gün ekonomide birlik günü. El birliğiyle bu sıkıntıları aşacağız. Biz bozdurulan dövizlerin yastık altına değil, reel ekonomiye geçmesinden yanayız. Ayrıca büyük holdinglerimizin de çağrıya katılmalarını talep ediyoruz" dedi. Yümlü, TL'ye dönüş kampanyasının daha çok esnafın fedakarlığı ile yürüdüğünü belirterek, "Holdinglerimiz üretime dönük yatırım yapsın, hizmet sektörünü esnafa bıraksınlar" diye konuştu.


GAYRİMENKULDE HEYECAN VAR


Dolarını bozduran, gayrimenkule yöneldi!


Dolarlarını bozduran vatandaşların önemli bir kısmı yatırım amaçlı olarak gayrimenkule yönelmeye başladı. Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, vatandaşların Cumhurbaşkanı'nın çağrısına kulak verip döviz bozdurarak ev almaya geldiklerini belirtti. Elmas, "Tüketici kurun düşeceğini öngördüğü için cumartesi gününden itibaren satış ofisimize gelip dairesini aldı" dedi. Babacan Holding CEO'su Mehmet Babacan ise, tüketicinin dövizini bozdurup konut yatırımı yapmaya başladığını belirterek, "İlk günden 10 kişi ev almaya geldi. Biz de onların bu yaklaşımı karşısında yüzde 20 indirim yaptık" diye konuştu. Propa CEO'su Can Özçiçek ise "Dolar yatırımlarının TL veya altına dönüştürülmesi, elbette bir seçenek. Fakat yatırımcı açısından bir diğer seçenek de gayrimenkul oldu. Dolar bozdurma süreci ile birlikte, Kartal'da yapımı süren Propa Vista projemize olan ilgi 3 katına çıktı. Dolarını bozduran Propa Vista'dan ev aldı" şeklinde konuştu. Başlatılan kampanyayı desteklediklerini ifade eden Birleşik Gayrimenkul İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Çepni, "TL'ye tüm ülke olarak sahip çıkmalıyız. Son 1 haftada TL fiyatlarla dövizini bozdurup TL'ye çeviren 3 kişi ev sahibi oldu. En kârlı yatırım aracı gayrimenkuldür" şeklinde konuştu.


OLPAK: ÜRETİMİ ARTIRMALIYIZ


Dolarını bozduran, gayrimenkule yöneldi!


MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, TL'nin, değer kaybetmesiyle ilgili alınan önlemlere değinerek, liranın değerini artırmak için iş dünyasına da görev düştüğünü söyledi. Olpak, "Daha fazla çalışmak, daha fazla üretmek ve daha fazla istihdam sağlamak, katma değeri yüksek ürünleri imal etmek, liranın değerini artıracaktır" dedi.


MOBİLYA SEKTÖRÜ BÜYÜMEYE HAZIR

Mobilyacı esnafı da canlanmaya işaret etti. Yıl sonuna genelde sakin girdiklerini ancak bu aralar ciddi bir yoğunluk yaşadıklarını ifade eden Modoko'daki esnaflar ise şu mesajı verdi: "Piyasaların morali yerine geldi eğer bu dinamizm ekonomiye tüketim olarak kaydırılırsa çok olumlu sonuçları olur."


Sabah


Haber Ortadoğu'da şöyle yer aldı

Piyasalarda doların ve Euro'nun hızlı yükselişinin, reel ekonomiyi olumsuz etkilememesi için devletin aldığı önlemlere, gayrimenkul sektörü de destek veriyor. Dolarını bozdurup ev alana yüzde 20'ye kadar indirim var .


TÜRK Lirasına sahip çıkma kampanyasına gayrimenkul sektörü de katıldı. Dolar bozdurup ev alana yüzde 5 ile 20 arası değişen oranlarda indirim başlatan bazı şirketler, yabancıya satışları da Türk Lirası ile yapacak. Sur Yapı 'Doları Boz, İndirimi Kap'sloganıyla kampanya başlattı. 18 Aralık tarihine kadar geçerli olacak kampanya Sultanbeyli'de Gölbahçe Evleri ve İlkbahar, 

Sancaktepe'de Lavender, Ispaıtakule'de Bahçeyaka, Ümraniye'de Şehir Konakları, Bayrampaşa'da Axis İstanbul. Güneşli de Mirage Rezidans ve Bursa Nilüferdeki Marka Rezidans projelerinde geçerli olacak. 


FEDAKÂRLIK ZAMANI 

Sur Yapı Yönetim Kumlu Başkanı Altan Elmas, "Fedakârlık yapmamız gereken bir dönemden geçiyoruz. Biliyoruz ki kişilere, kıınımlara ve tüm halkımıza düşen bir görev var bu konuda. 

Biz de Sur Yapı olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek için Türk Lirası nın değerinin korunması hareketine yönelik bir kampanya hazırladık. Kampanya kapsamında her 30 bin dolar karşılığı Türk Lirası peşinat ödemesine mevcut kampanyalarımıza ilave 10 bin Türk Lirası indirim yapacağız. Böylelikle her 30 bin dolar karşılığında Türk Lirası peşinatta mevcut indirimlere ek olarak yaklaşık yüzde 9 indirim uygulamış olacağız. Biz bu kampanya ile hem döviz bozdurmayı teşvik ederken, hem de Türk Lirası ile alışverişi teşvik etmek istedik" dedi. 


YÜZDE 20 İNDİRİM 

Babacan Yapı da, dolarını bozdurup belgesiyle gelen herkese konut atımlarında yüzde 20 indirim sağlayacağını açıkladı. Babacan Holding CEO'su Mehmet Babacan, 'Dövizini Bozdurkampanyasını desteklemek amacıyla harekete geçtiklerini belirterek, "Cumhurbaşkanımızın çağrısından sonra seferberlik ilan edilen ülkemizde bu konuya duyarsız kalamazdık. Hemen çalışmalarımızı yaptık ve dolarını bozdurarak bu işlemi ispat eden herkese konut almalarında yüzde 20 indirim yapma kararı aldık. Babacan I Iolding olarak tarihimizde ilk defa yüzde 20 gibi bir oranda indirim yaptık. Bu anlamda başta Atatürk I Iavalimanı karşısında inşaa ettiğimiz yeni projemiz Babacan Poıt Royal'olmak üzere. Beylikdüzü E-5 üzerinde yer alan Baban Premium've Esenyurt E-5 üzerinde yer alan Babacan Palace'projelerimizde bu indirim geçerli olacak" diye konuştu. 


SATIŞLAR TL ÜZERİNDEN 

FUZUL Grup, konut satışında tamamen Türk Lirası dönemine geçti. Yabancıya satışta bile doların kullanılmaması karar verdiklerini belirten Fuzul Gaip Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal. 2017 yılında 2 bine yakın yeni konut inşa edeceklerini ve 2 milyar TL'lik yeni yatırım gerçekleştireceklerini kaydetti. Türk Lirası ile satış kararlarını açıklayan Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı II. İnanç Kabadayı, " Daha önce açıkladığımız, 3 yıllık projeksiyonda hayata geçireceğimiz 8 projenin satışlarını da TL üzerinden yapacağız. Yaklaşık 2.5 milyar TL'lik bir yatırım ön görüyoruz. İthal edeceğimiz malzeme ihtiyacımızı da minimum düzeyde tutma kararı aldık. Bunlara ek olarak, faiz oranlan ile ilgili de üzerimize düşeni yaparak 120 ay vade için yüzde 0.70 oranı koruyor ve 60 ay yüzde 0 faiz kampanyamızı da devam ettiriyoruz" dedi. Beyttürk İnşaat da tarihinde ilk kez yabancılara satışta dahi dolar kullanmama, TL ile konut satışı yapma kararı aldı. Beyttiirk İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğurcan Barınan, "Türkiye olarak topvekün seferber olduk. Türk Lirasına sahip çıkıyoruz" dedi. DKY İnşaat Genel Müdürü Tevfik Türel de hükümetin dolar bozdurma kampanyasına yüzde 2.5 indirimle katıldıklarını belirtti. Türel, DKY İnşaatın kuruluşundan itibaren tüm tedariklerini TL üzerinden yaptığını ifade ederek, "Geçmişte olduğu gibi tüm satışlarımızı TL üzerinden yapmayı sürdüreceğiz" dedi. 


DOLAR BOZDURANA ALTIN HEDİYE 

HUZURLU İnşaat, 10 bin dolar bozdurana Beylikdiizü'ndeki Huzurlu Marmara projesinde yüzde 10 indirim kampanyasını başlattı. Huzurlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Bıyıklı. 

"Ekonomimize darbe vurulmasına fırsat vermemek adına başlatılan bu seferberlikte biz de Huzurlu İnşaat olarak üzerimize düşeni yapıyoruz" dedi. 

Irmak Group, bünyesindeki tüm İDA Gold ve Irmak Döviz bürolarında 50 bin dolar ve euro bozduran her vatandaşa gram altın hediye edeceğini açıkladı. Irmak Group Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Akgül, " TL seferberliği çığ gibi büyürken biz de üzerimize düşeni yerine getiriyoruz" dedi.


Ortadoğu



Geri Dön