27 / 12 / 2024

Döner sermaye ücreti nedir?

Döner sermaye ücreti nedir?

Döner sermaye ücreti, sıkça duyulan ekonomi alanındaki terimlerden biridir. Bu terim, özellikle de sektörler arasında sıklıkla kullanılır. Peki döner sermaye ücreti nedir, ne anlama gelir ve hangi işlemleri kapsar? İşte döner sermaye ücreti ile ilgili önemli bilgiler...



DÖNER SERMAYE NEDİR VE İŞLETMELERİ NELERDİR?

Döner sermaye, kurumun temel idari ilkelerine uygun olarak faaliyet gösterdiği işletme içinde, fazla kapasite oluştuğunda ortaya çıkan hizmet veya mal idaresini yönetmek amacıyla ayrılan sermayedir. Bu sermaye, ilgili işletmenin faaliyetlerinin sürekliliğini sağlamak üzere kullanılır. Bu sermaye, işletmenin sunduğu hizmetlerin düzenli bir şekilde devam etmesini temin etmek amacıyla bütçede artırılabilir.

Fazla kapasite, ya ilgili hizmetin kalitesini artırmak veya maddi değer olarak kullanılmak üzere yönlendirilebilir. Bu tür faaliyetler, kuruluşların iç işleyişinde idari ve mali bir özerklik sağlar. Bu tür kamu kuruluşlarına, döner sermaye işletmeleri denir.

DÖNER SERMAYE NE ANLAMA GELİR?

Herhangi bir taşınmaz malın satışı, ipotek altına alınması veya tapu ve kadastro işlemleri gerçekleştirilirken, bu işlemler için belirli bir harç ödemesi gerekmektedir. Bu harca döner sermaye ücreti denir ve ilgili yasal düzenlemeler ile belirlenir. Bu ödemenin temel amacı, taşınmaz mal işlemlerinden elde edilen gelirlerin devlet tarafından alınması ve kamu hizmetlerine katkı sağlanmasıdır. Döner sermaye ücreti ödemeleri, "Tapu Kadastro İşlemlerinde Tahsil Edilecek Döner Sermaye Bedellerinde Değişiklik Yapan 6544 Sayılı Yasa" çerçevesinde düzenlenir.

 Döner sermaye ücreti nedir?

Söz konusu olan yasa ile birlikte, yıllık döner sermaye ücreti ödeme cetvelleri oluşturulur ve kamuoyuna duyurulur. Bu cetveller, taşınmaz malın bulunduğu ilçeye göre değişkenlik gösterebilir. Özellikle yöresel katsayılar, ilçeler arasında döner sermaye ücretlerinin farklılaşmasına neden olur.

DÖNER SERMAYE ÜCRETİ ALINMAYACAK İŞLEMLER

Döner sermaye ücreti alınmayacak işlemler arasında şunlar yer almaktadır: 

  • Bir parsel için tapudan doğrudan alınan ve plandan türetilen yeni plan örnekleri 

  • 4706 kanun kapsamındaki herhangi bir gayrimenkulün tapusunun parsellere ayrılması işlemleri 

  • Karayolları Genel Müdürlüğü kapsamında yer alan işlemler 

  • Mahkemelerin herhangi bir gayrimenkulle ilgili karar verme sürecinde elde edilen bilgi ve belge temini vb. işlemler

2b arazilerin devri nasıl yapılmaktadır?

Tapumu kaybettim yenisi için ne kadar ücret öderim?

Kadastro tespitine itiraz ve iptal davası süreci nasıl ilerler?


Geri Dön