28 / 04 / 2024

Döviz alım satımı yapanlar Kapalıçarşı piyasasına hücum etti!

Döviz alım satımı yapanlar Kapalıçarşı piyasasına hücum etti!

Merkez Bankası’nın talimatı ile bankalar döviz alış satış fiyatı arasındaki farkı ciddi oranda artırdı. Dolar ve euro ile işlem yapan vatandaşlar da Kapalıçarşı’dan 40-50 kuruş avantajla döviz alım satımı yapmaya başladı.



TCMB politika faizini yüzde %8.5 düzeyine indirmesine rağmen, Kur Korumalı Mevduat sisteminde (KKM) tavan faizin kaldırılması ile TL mevduat faizleri yükselmeye başladı. Mevduat faizlerindeki artış ile birlikte 20 yılın zirvesi de görülmüş oldu.

Bankalar 3 aya kadar vadeli mevduata ortalama yüzde %29.3 oranlarında faiz verirken, bankaların yüksek montanlı TL mevduata verdiği faiz oranı ise %35'e kadar yükseldi. Faizde durum böyleyken kur tarafında ise Kapalıçarşı ve bankalar arasındaki döviz fiyatları arasında 40-50 kuruşa varan farklar ortaya çıktı.

Sözcü Gazetesi'nden Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre Merkez Bankası bankalara, “döviz fazlası olanlara doları yüksek kurdan satın” talimatını gönderdi. Bu alışık olunmayan adımla ise çoklu kur döneminin adımları atılmış oldu. Bu kur sistemi daha çok kambiyo rejiminde kısıtlama olan ülkelerin başvurduğu bir yöntem olarak biliniyor. Bankalar yine merkez bankasının talimatı ile döviz alış satış fiyatı arasındaki farkı ciddi düzeyde artırmaya başladılar.

Döviz alım satımı yapanlar Kapalıçarşı piyasasına hücum etti!

Piyasada ortaya çıkan ‘ikili kur ve ikili faiz' tehlikesi karşısında ortaya çıkan tahribatın giderek büyüdüğüne dikkat çeken ekonomistler, merkezin bu tür müdahalelerinin devamı halinde döviz tarafında daha büyük sıkıntıların ortaya çıkacağı görüşünde.

DÖVİZDE GÖRÜLMEMİŞ KRİZLER YAŞANABİLİR

İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı Ümit Özlale, Twitter hesabında bu konuyu değerlendirirken, kur piyasalarında muhtemel bir fırtınanın gelişini anlamanın en önemli yolunun spot piyasa ile Kapalıçarşı arasındaki makasa bakılması gerektiğini belirterek, geçen hafta yüzde 1 civarında olan makasın şimdi 2.5-3 rakamlarına ulaştığını ifade etti. Özlale, “Kapalıçarşı’daki fiyat değişimleri nedeniyle bazı bankalar oraya işlemi kapattı. Spot ile Kapalıçarşı arasındaki makas açılıyor. Ekonomiyi yönetenlerin cehaleti karşısında dövizde görülmemiş bir kriz yaşanabilir”yorumunu yaptı.

 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön