29 / 04 / 2024

Döviz kurları kentsel dönüşümü nasıl etkiliyor?

Döviz kurları kentsel dönüşümü nasıl etkiliyor?

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, sosyal medya üzerinden artan döviz kurlarının kentsel dönüşüme etkisi hakkında açıklamalarda bulundu.



Döviz kurlarının artması ile beraber inşaat maliyetlerinin yükselmesi kentsel dönüşümü zora soktu. İBB iştiraki KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, sosyal medya üzerinden döviz kurlarının kentsel dönüşümü için etkilerini değerlendirdi. 

Ali Kurt, açıklamasında şunları söyledi: 

"Yükselen döviz kurları deprem tehdidi altındaki riskli yapıların yenilenmesi süreçlerini nasıl olumsuz etkiliyor? Piyasalara yön veren para otoritesinin son aylardaki kararları, dövizi dolayısı ile döviz bazlı tüm inşaat girdi maliyetlerini yükselterek, sektörün ve vatandaşımızın mali yükünü arttırmakta, ekonomik ortamın daha fazla bozulmasına yol açmaktadır.Bu gelişmeler, hali hazırda oldukça zor olan riskli yapıların yenileme çalışmalarını çıkmaza doğru sürüklese de İBB Şehircilik Grubu olarak; kararlılığımızdan ve şehrimizin yapı stoğunu güçlendirme hedefimizden vazgeçmeyeceğiz!

Bu hedef doğrultusunda; piyasa koşullarının neden olabileceği belirsizliklerden olabildiğince az etkilenmek, projelerin gerçekleşme hızını arttırmak amacıyla, ilk aşamada 90 gün olarak planladığımız yenileme teklifi geçerlilik süresini 45 güne indirmiştik…

Döviz kurları kentsel dönüşümü nasıl etkiliyor?

Ancak son dönemdeki piyasa şartlarından ötürü maliyet fiyatı üzerinden verdiğimiz yenileme teklifi geçerlilik sürelerini 30 güne çekmek durumunda kaldık!

Not: İnşaat maliyetlerinin % 80’i dövize endekslidir.

Bugün itibarıyla İstanbul Yenileniyor platformundan yaklaşık 100.400 bağımsız birimde, yaklaşık 365.000 kişiyi kapsayan başvuru için 3’te 2 çoğunluğu sağlayan tüm vatandaşlarımız için yenileme teklifimizi göndermeye hazırız.


Maliyetlerdeki artışın %55’e dayandığı, piyasalardaki belirsizliğin katlanarak devam ettiği süreçte; vatandaşlarımızın bulunduğu zor koşulları anlıyoruz…

Hem borçlanma bedelleri artıyor hem yapılarını tahliye etseler de kiraya çıkacakları ev bulmakta zorlanıyorlar. Tek beklentimiz hızla uzlaşmaları.

Aldıkları kararlarla riskli yapıların yenilenmesi için borçlanma bedellerinin hızla artmasına yol açanlar, 
beklenen depreme karşı konutlarının yenilenmesini bekleyen vatandaşlarımıza, 
sürecin tüm paydaşlarına 
önlerini görebilmeleri için rasyonel bir açıklama yapmak zorundadır!"

Kur artışı gayrimenkule olan talebi artıracak!

Cansu Yılmaz/Emlakkulisi.com


Geri Dön