27 / 04 / 2024

Döviz kurlarındaki yükseliş yap-işlet-devret projelerini vurdu! Köprü ve otoyollara zam geliyor!

Döviz kurlarındaki yükseliş yap-işlet-devret projelerini vurdu! Köprü ve otoyollara zam geliyor!

Döviz kurlarında yaşanan yükselişler yap-işlet-devret projelerini vurdu. Köprü ve tünel geçiş ücretlerinde 1 Nisan 2024 tarihinden sonra ‘kur ayarı’ beklenirken ayrıca Hazine’den çıkacak paranın da artacağı kaydediliyor. 



Döviz kurlarında yaşanan yükselişler dolar ve Euro şeklinde verilmiş olan yap-işlet-devret (YİD) projelerindeki garantilerin de katlanmalarına sebep oldu. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül yaptığı açıklamada son zamanlarda gündemden düşmeyen kur artışlarının köprü, tünel, havaalanı ve demiryolundaki garanti faturasını ağırlaştırdığını kaydetti.

Mustafa Sarıgül kon ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “1 Nisan 2024 tarihinde köprü ve otoyol geçiş ücretlerinde firmalara ödenecek olan tutar araç başına Osmangazi Köprüsü’nde 1.632 Türk Lirası, Çanakkale Köprüsü’nde 650 Türk Lirası, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde 176 Türk Lirası, Avrasya Köprüsü'nde de 208 Türk Lirası şeklinde olacak. Vatandaşlara  yansıtılmış olan ücret tarifesine de gizli zam yapılmış olacak. Vatandaşlar aynı ücreti ödese bile aradaki farkı Hazine ödeyecek” dedi. Açıklamasında köprü ve tünel geçiş ücretlerinin 1 Ocak 2024 tarihinde güncellendiğine değinen Mustafa Sarıgül, firmalarla yapılan sözleşme gereği fiyatların üç ayda bir güncel kur üzerinden yeniden belirlendiğini dile getirdi.

Döviz kurlarındaki yükseliş yap-işlet-devret projelerini vurdu! Köprü ve otoyollara zam geliyor!

VERGİDEN KARŞILANIYOR

Sözcü'den Başak Kaya imzalı habere göre yaptığı açıklamada “Sözleşme gereği dolar ve Euro şeklinde belirlenmiş olan geçiş ücretleri uygulanan ücretlerin kat ve kat üzerinde çıkıyor” ifadelerini kullanan Mustafa Sarıgül, aradaki farkın Hazine’den yani milletin ödediği vergilerden karşılandığını söyledi. “Vatandaş Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne 35 Türk Lirası, Çanakkale Köprüsü’ne 295 Türk Lirası, Osmangazi Köprüsü’ne 290 Türk Lirası, Avrasya Tüneli’ne 80 Türk Lirası ödüyor” diyen Mustafa Sarıgül, “Ama verilen bu garantiler sebebiyle kur farkı da Hazine tarafından karşılanıyor” dedi. Mustafa  Sarıgül, iktidarın firmaları düşündüğü kadar emekliyi düşünmediğini belirterek, “Emekliye gelince ‘kaynak yok’ diyorlar” ifadelerini kullandı.

GEÇİŞ ÜCRETLERİ CAN YAKACAK

Yaptığı açıklamada “Eğer bugünkü kuru dikkate alırsak 1 Nisa 2024 tarihine kadar artmazsa ve sabit kalırsa söz konusu bu geçiş ücretleri yine can yakacak” diyen CHP’li Mustafa Sarıgül, seçim sonrasında ilk artışların da buralarda olacağını kaydetti.

 

Bakan Özhaseki 'TOKİ mağdurları platformu var mı?' dedi ve açıkladı: Sosyal konutlarda KDV konusunda müjde gelebilir!

Airbnb yasasıyla günlük kiralık konut sayısı 2 ayda yüzde 435 düştü!

Halkbank müşterilerine son 20 gün uyarısı! Müşterisi olup da bunu yapanların hesabına tam  750 TL yatırılacak!


Geri Dön