27 / 04 / 2024

Döviz talebi artınca Merkez Bankası’nın brüt rezervleri gerilemeye başladı!

Döviz talebi artınca Merkez Bankası’nın brüt rezervleri gerilemeye başladı!

Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam brüt rezervleri geçen hafta içerisinde artan döviz talebinin etkisiyle birlikte yaklaşık 5 milyar dolar azalışla 116 milyar dolara kadar geriledi. Deprem öncesi döviz rezervi ise 129.63 milyar dolar düzeyindeydi.



Seçim atmosferi ile birlikte banka ve özel şirketlerin kısa vadeli dış borç ödemelerinin yaklaşması ile birlikte dövizde yaşanan hareketlilik sonuçta Merkez Bankası rezevr rakamlarına da yansımaya başladı.

Dunya.com’daki habere göre Reuters'ın görüşlerine başvurduğu beş bankacının TCMB bilanço verileri ve sektördeki öncü verilerden yaptığı hesaplamalara göre Merkez Bankası’nın toplam rezervlerinde geçen hafta itibariyle 4.8 milyar dolar ile 6.1 milyar dolar arasında bir düşüş yaşandığını hesapladı.

Bankacıların yaptığı hesaplamalarda eksilen döviz miktarı ortalama 5.4 milyar dolar olarak belirlendi. Bankacılar, seçime yaklaştıkça döviz talebinin belirgin olarak arttığını ifade ederek son haftalarda ise bu talebin mevcut döviz politikalarını zora sokacak ölçüye ulaştığını belirtmişlerdi.

Altın ve brüt döviz rezervinden oluşan toplam brüt rezervler, TCMB verilerine göre deprem öncesi 3 Şubat tarihi itibarıyla bulunduğu 129.63 milyar dolar seviyesinden 14 Nisan tarihinde 121.5 milyar dolara inmişti.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön