29 / 04 / 2024

Dövizden çözülen paralar nereye gidiyor? Paranın yeni adresi neresi?

Dövizden çözülen paralar nereye gidiyor? Paranın yeni adresi neresi?

Seçim öncesi piyasalarda dalgalı seyir devam ederken, döviz hesaplarından çözülen paraların nereye gittiği merak konusu. Uzmanlar, döviz mevduatlarından çıkan 27,7 milyar doların nereye gittiğini araştırıyor.



Yüksek enflasyon ortamında bireysel yatırımcıların işi zor. Yatırımcıların, tasarruflarını enflasyona karşı koruyup üzerinde getiri elde etmek için piyasaları yakından takip ederek iyi analiz etmesi önemli.

Diken.com’un haberine göre, 30 Aralık haftasında yurt içi yerleşiklerin pariteden arındırıldığında döviz mevduatı 3,1 milyar geriledi. Böylece son iki ay içerisinde döviz mevduatlarından 27,7 milyar dolar çıkış oldu. Aynı dönemde kur korumalı mevduatlar ise 47,9 milyar TL geriledi. Bu gelişmeler sonrası ekonomistler, borsanın da dalgalı seyirle rekor seviyeden düştüğü bir ortamda bu büyüklükte bir paranın hangi enstrümana yöneldiğini sorguluyor.

Dövizden çözülen paralar nereye gidiyor? Paranın yeni adresi neresi?

YASTIK ALTINA MI GİTTİ?

Ekonomi gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, yazısında 27,7 milyar doların önemli bir bölümünün yastık altına gittiğini ileri sürerek, şu tespitlerde bulundu.  “Bu paranın bir bölümü dış borç ödemesine gitti. Bir kısmı borç için değilse de yine yurt dışına gitti. Belki kur artmıyor diye Türk Lirası mevduata geçenler oldu, altın alanlar oldu, borsaya yönelenler oldu, parası fazla olanlar gayrimenkulü tercih etti ama bir olasılık daha var. Bu paranın önemli bir kısmı da yastık altına, kasalara gidiyor.”


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön