16 / 05 / 2024

Dövizden çözülen paralar nereye gidiyor? Paranın yeni adresi neresi?

Dövizden çözülen paralar nereye gidiyor? Paranın yeni adresi neresi?

Seçim öncesi piyasalarda dalgalı seyir devam ederken, döviz hesaplarından çözülen paraların nereye gittiği merak konusu. Uzmanlar, döviz mevduatlarından çıkan 27,7 milyar doların nereye gittiğini araştırıyor.



FAİZ ORANLARI GERİLEDİ

Ziraat Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşçu da döviz mevduatlarından çıkışta faiz oranlarının yüzde 1’in altına çekilmesinin etkisi olduğunu belirtirken çıkan paranın büyük ölçüde yastık altına gittiğini savundu. Bir miktar da Merkez Bankası’na gitmiş olabileceğini belirten Babuşçu, “Merkez Bankası rezervlerinde son aylarda artış vardı. Merkez, dövizi tutabilmek için piyasaya bunu yeniden satmıştır” dedi.

Dövizden çözülen paralar nereye gidiyor? Paranın yeni adresi neresi?

TİCARİLER KREDİ KAPATIYOR

Ekonomist İris Cibre ise, döviz hesaplarından 27,7 milyar dolarlık çıkışın bir bölümünün yılın son haftasında ticarilerin yabancı para kredi kapatmalarından kaynaklandığını dile getirdi. Cibre, bu paranın bir bölümünün borsaya girdiğini belirtirken, “Ekonomi yönetimi sistemi sıkıştırmaya devam ettikçe döviz hesaplarından çıkan miktar artabilir” uyarısında bulundu.

PARA GETİRİ ARIYOR

Hükümetin borsayı bir ekonomik gösterge olarak ileri sürdüğünü savunan ekonomist İris Cibre, paranın şu anda yüksek enflasyona karşı getiri arayışında olduğunu dile getirdi. Cibre, “Şu anda hiçbir yerde getiri yok. 30 Aralık 2022 tarihinden bu yana borsada da kar yok. Ancak bu düşüşün kalıcı olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön