11 / 05 / 2024

DSO: DEBA ve Dentesk üretimini devam ettirecek şekilde satılsın

DSO: DEBA ve Dentesk üretimini devam ettirecek şekilde satılsın

İcra yoluyla satışa çıkarılan DEBA, Denteks gibi tekstil fabrikalarının üretimini yeniden devam ettirecek şekilde satılması önerildi



Denizli'de uzun yıllar hizmet verdikten sonra üretimini durduran ve borçlarından dolayı icra yoluyla satışa çıkarılan Denizli Basma ve Boya Sanayi (DEBA), Denteks gibi tekstil fabrikalarının üretimini yeniden devam ettirecek şekilde satılması önerildi.

Denizli Sanayi Odası (DSO) Başkanı Müjdat Keçeci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 yılında başlayan global kriz ve öncesindeki 3-4 yıllık süreçte yaşanan ekonomik sıkıntılar sonucunda üretimi durdurulan fabrikaların satışında, bu işletmelerin yeniden üretime geçmesini sağlayacak bir yöntemin bulunması gerektiğini söyledi.

Bu krizle birlikte borcunu ödemekte zorlanan, borçla alacak arasındaki ilişkiyi sağlıklı olarak yürütemeyen fabrikaların, alacaklıları tarafından icra yoluyla satılmasının doğal bir gelişme olduğunu belirten Keçeci, yaklaşık iki yıl süren yasal süreçlerin, bankların yıl sonu olması nedeniyle bilanço devirlerinde çözüm olarak gösterilmesi için satışa çıkarıldığını ifade etti.

Müjdat Keçeci, icra yoluyla satılmak istenen fabrikaların büyük emekler verilerek kurulduğuna dikkati çekerek, şöyle dedi:

"Bu firmalarımızın bugünkü sahipleri işletmeleri götüremiyorsa eğer, alacaklı bankaysa banka, değil ise diğer kurumlar, bütünlüğü bozmadan, bu özellikli kurum ve kuruluşların parçalanmalarına neden olmamalıdır. Hükümetin de bu konuda önlem alması gerektiğine inanıyorum. Bu kuruluşların içerisindeki makineleri peyderpey veya birer ikişer satmak, bu ülke ekonomisine ayrı bir darbe vurmak demektir. Bu firmalara, toptan satış imkanı yaratılmalıdır. Bu kaynak icabında yerli olabilmelidir. Yerli birtakım kaynakları harekete geçirebilmelidir. Yerli kaynak bulunamıyorsa, yabancı kaynakların işletmelerin bütünlüğünü bozmadan sahip olmaları sağlanmalıdır. Çünkü, burada çalışacak olan Türk işçileri olacaktır. Bu nedenle yabancı kaynaklara bile verilmesi mantıklı ve makuldür. Bunun sanayi odaları gibi sivil toplum kuruluşlarının, valilik, belediye gibi yönetimlerin ve hatta hükümetin tasarıları ve projeleri arasında yer almalıdır."

Bu fabrikaların ihale ilanlarının, yerel gazetelere verilen ilanlarla sınırlı kalmaması gerektiğini ifade eden Keçeci, Türkiye'de ve hatta dünyada bu fabrikaların tanıtımı yapılabilirse, fabrikayı komple alıp üretimini devam ettirebilecek alıcıların çıkabileceğini dile getirdi.

Keçeci, "Bu fabrikalara komple alıcı çıkabilir. Bu fabrikalar kaynak yaratamayan, durmuş fabrikalar olduğu için belki başka bir gözle bakılıyor. Ama iyi tanıtılırsa, bu fabrikaların ürünleri, Türkiye'de ve dünyada yarattığı markalar tanıtılabilirse, büyük kaynaklar bu işletmelerimize gelebilir. Eğer bu fabrikaların satışları mahalli basının ilanlarında kalırsa, daha önceki fabrikaların icraen satışlarında gördüğümüz gibi, birer ikişer satılacak makineler, hurda fiyatına hurda olarak demir yapan fabrikalarda yok olup gidecek. Bunlar bizim düşünmek istemediğimiz acı gerçeklerdir. Bunun için mutlaka bir tedbir alınmalıdır" diye konuştu.
AA


Geri Dön