Dubai'de 32 milyar dolarlık çöl projesi Türk şirketlerin takibinde!
Dubai’de yapılacak havacılık ve lojistik üssü projesi Türk şirketlerinin takibinde. Projenin büyüklüğü 32 milyar doları buluyor. Türkiye’nin Dubai Ticaret Ataşeliği, projenin Türk firmaların takibinde olduğunu belirtti
Duyuruya göre “Dünyanın en büyük havacılık mega üslerinden birisi ve Körfez Bölgesi’nin en hızlı büyüyen havayolu firması Emirates’in de ana merkezi olması öngörülen bir ‘Çöl Projesi’ için 32 milyar dolarlık yatırım planı” var.
Ekonomi Bakanlığı’nın web sayfasındaki açıklamada proje ile ilgili gelişmeler şöyle özetleniyor:
“Dubai Emiri Şeyh Mohammed bin Rashid söz konusu yatırım projesini onayladı. Emirates firması tesislerini bu üsse 2020 yılının ortası itibariyle taşımış olacak. Halihazırda Emirates firmasının uzun mesafe yolcu taşımacılığında dünya üzerindeki en büyük filoya sahip olduğu ve ülkedeki bir numaralı havalimanı olan Dubai International’ın uluslararası yolcu sayısı bazında ilk sırada yer alan Londra Heathrow Havalimanı ile dengeli bir konuma yükseldiği bilinmekte. Yapılacak yatırım çerçevesinde Birleşik Arap Emirliği’ndeki (BAE) ikinci büyük havalimanı olan Al Maktoum International’ın mevcut kapasitesinin genişletileceği ve bu sayede dünya üzerindeki en büyük merkez olacağı ifade ediliyor.”
200 milyon yolcu kapasiteli
Açıklamalara göre proje ile Al Maktoum International, 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. Buna göre İstanbul’da inşası devam eden 150 milyon yolcu kapasiteli 3. Havalimanı’ndan daha büyük bir kapasite ortaya çıkacak. Bakanlığın sitesindeki açıklamada, “Al Maktoum’un işletmecisi olan firma tarafından yapılan değerlendirmede, Dubai Emirliği’nin yatırım kararı olumlu olarak yorumlandı ve bu sayede senelik 200 milyon yolcunun ağırlanabileceği vurgulandı. Bahse konu yatırımın, Emirlikteki bir diğer önemli girişim olan Dubai Dünya Merkezi (DWC) projesi ile daha önceden öngörülmüş olan ‘5 adet uçuş pisti merkezi geliştirme’ planına da paralel olduğu söyleniyor. Nitekim, 2009 yılı ve daha sonrasında Dubai’yi zor durumda bıraktığı bilinen resesyon eğilimlerine ve borç geri ödeme sorunlarına bağlı olarak, DWC kapsamında yer alan mevcut havayolu ağını iyileştirme girişimlerinin yarıda kaldığı bilinmekte. Yatırım planı doğrultusunda ilk aşamanın 6 ile 8 yıllık bir periyod içerisinde tamamlanacağı ve Al Maktoum International’ın yıllık 120 milyon yolcu ağırlama kapasitesine kavuşturulacağının altı çiziliyor. Projenin finansmanı için de Dubai Emirliği’nin farklı opsiyonlar üzerinde düşünmekte olduğu belirtiliyor” denildi.
Finansman modeli araştırılıyor
Konu ile ilgili olarak Dubai Ticaret Ataşeliği’nden alınan bilgi notunda dev projenin finansman modeli üzerinde çalışılıyor. Ateşeliğin notu şöyle: “Havalimanı genişletme projesi henüz finansman modeli arayışı safh asındadır. Şeyh Maktoum’un talimatı hazırlıkların başlatılması noktasındadır. İlgili inşaat şirketlerimizle bu ve buna benzer mega projeler için sürekli temas halindeyiz. Zaten bildiğiniz üzere birçok şirketimizin BAE kurulu ofisleri var. Bunlar, hem proje takibi hem de (TAV, MNG gibi) büyük ölçekli taahhütleri var.”
Havaalanı yapım ve işletimi konusunda dünyanın önde gelen firmaları arasında yer alan TAV, projeyle yakından ilgileniyor. TAV İnşaat Genel Müdürü Ümit Kazak, “TAV İnşaat olarak tüm havalimanı yapım projelerini takip ediyoruz. Dubai’deki proje de takibimizde. Uygun olması durumunda ilgileneceğiz” dedi.
Dünyanın 5. büyük kargo hava terminali
Dubai World Central mega projesinin önemli bir ayağı durumundaki proje konusunda, firmalara her yıl bölge ile ilgili yerinde yapılan brifing çalışmasında kapsamında bilgi verildiğini belirten ataşelik yetkilileri, “Al Maktoum Airport şu anda ağırlıklı olarak kargo hizmeti veriyor. Jebel Ali Limanı ve serbest bölgesi ile entegre çalışmakta, bölgesel dağıtımı gerçekleştirmektedir. Yıllık ticaret hacmi sadece serbest bölge itibariyle 90 milyar dolar seviyesindedir. Hedefl eri körfez demiryolu ağını da sisteme monte ederek dünya ölçeğinde lojistik üssü olmak. Halihazırda Ortadoğu’nun en büyük lojistik merkezi ve kargo terminalidir. Bildiğiniz gibi Dubai, dünyanın 5’inci büyük kargo hava terminalidir. Yolcu transferinde ise 60 milyon yıllık kapasite ile çalışmaktadır. Yeni proje ile 2020 Expo ve turizm projeleri dikkate alınarak bu yolcu kapasitesinin ilk aşamada (2018 yılında) 160 daha sonra 2020 yılında 200 milyona çıkarmak arzusundalar” dedi.
Dünya