27 / 04 / 2024

Dubleks evi ayırmak için ne yapılır?

Dubleks evi ayırmak için ne yapılır?

Genellikle apartman dairelerin veya villaların en üst katında bulunan iki katlı ve içten merdivenli olan evler, dubleks olarak nitelendiriliyor. Peki, dubleks ev ayrılır mı? Dubleks evi ayırmak için ne yapılır?



Dubleks evi ayırmak için ne yapılır?

Genellikle apartman dairelerin veya villaların en üst katında bulunan iki katlı ve içten merpenli olan evler, dubleks olarak nitelendiriliyor. Dubleks evler, çatı arası piyesli mesken olarak da biliniyor. 


Bu dubleks daireler iki katı da aynı kişinin kullanımında bulunuyor. Kimi dubleks sahipleri apartman kapısını ayırıp dubleksi iki ayrı bağımsız bölüm olarak kullanmak isteyebiliyor. Peki, dubleks evi ayırmak için ne yapılır?


Dubleks evi ayırmak..

Dubleks dairelerin tapularının ayrı olabilmesi için bu dairenin iki katının da fiziksel olarak birbirinden ayrı olması gerekiyor. Mimari projesinde fiziksel olarak ayrı olmayan ve tek kapısı bulunan dubleks dairelerin ayrılabilmesi için çok uzun prosedür bulunuyor. Örneğin, kat maliklerinden izin alınması, belediyeden izin alınması, tadilat yapılması, yapılan tadilatın onaylanması gibi..


Buna karşın fiziken ayrı bulunan diğer ifade ile ayrı giriş kapısı bulunan dubleks dairelerin tapusunun ayrılması için de kısmen aynı işlemlerin gerçekleşmesi gerekiyor. 


Dubleks daire ayırma işlemlerinin başında belediyeye başvuruda bulunmak yer alıyor. Belediyeye yapılan başvuru sonrasında yetkililer dairenin fiziki şartlarını inceliyor. Fiziki şartların onaylanması halinde dubleks daireler tapuda ayrılabiliyor.


Belediyeden izin aldıktan sonra bulunulan ilin elektrik ve su idaresinden de gerekli yazıların alınması gerekiyor. 



Apartmanda lüks giderler nelerdir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön