28 / 04 / 2024

Dükkan mesken olarak kullanılır mı?

Dükkan mesken olarak kullanılır mı?

Gayrimenkul tapu sorunları arasında tapuda dükkan olarak kayıtlı bir taşınmazın mesken olarak kullanılması da yer alıyor. Peki, dükkan mesken olarak kullanılabilir mi? İşte sorularınızın yanıtı...



Dükkan mesken olarak kullanılır mı?

Gayrimenkul tapu sorunları arasında tapuda dükkan olarak kayıtlı bir taşınmazın mesken olarak kullanılması da yer alıyor. Peki, dükkan mesken olarak kullanılabilir mi?


Dükkan tapulu taşınmazı mesken olarak kullanmak, kat malikine bazı olumsuzluklar yaratabiliyor. Örneğin, taşınmaz sahibi bu gayrimenkulü kredi ile satamıyor. 


Dükkan daire tapusuna nasıl çevrilir?

Dükkan tapulu bir taşınmazın daireye çevrilevilmesi için  öncelikle kat maliklerinin tamamından izin alınması gerekiyor.


İzin alındıktan sonra ise tapuda cins değişikliği işleminin yapılması gerekiyor. Tapuda dükkan olarak görülen bir yerin, mesken olarak kullanılabilmesi için aşağıdaki işlemlerin yapılması gerekiyor.


Tapuda cins değişikliği..

Cins değişikliği, bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak tanımlanıyor. Tapuda cins değişikliği işleminin yapılabilmesi için aşağıdaki belgelerin temin edilmesi gerekiyor.


Cins değişikliği için gerekli belgeler;

- Cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,

- Gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,

- Yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı.

- Gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının  bir adet vesikalık fotoğrafı.


Cins değişikliği masrafı..

Her çeşit cins ve kayıt tashihinde emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değer on binde 5 oranında harç tahsil ediliyor. Ayrıca, döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret de tahsil edilebiliyor.



Dükkan tapulu dairede oturmanın dezavantajları nelerdir?





Geri Dön