Kent Haberleri

Dul ve yetim aylıklarına ne kadar zam geldi? Hemen peş peşe açıklanan yeni maaşlara bakın! 

Emekli zamlarının belli olmasının ardından "Dul-yetim aylığı ne kadar oldu?" sorusunun yanıtı araştırılmaya başlandı. İşte hisse hisse Temmuz zamlı dul ve yetim aylıkları...

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 24.73 oranında zam almasının ardından, en düşük emekli maaşına da zam yapıldı. 10 bin Türk Lirası olarak hesaplara yatırılan en düşük emekli maaşı, Temmuz ayı itibarıyla 12 bin 500 TL'ye yükseltildi. 

En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesi kapsamında bu düzenlemeden 3 milyon 703 bin 788 kişinin faydalanacağı açıklandı. Emekli zamlarının belli olmasının ardından "Dul-yetim aylığı ne kadar oldu?" sorusunun yanıtı araştırılmaya başlandı.

DUL VE YETİM AYLIĞI NE KADAR OLDU AĞUSTOS 2024?

En düşük emekli maaşıyla birlikte dul ve yetim aylığı rakamları da değişti. Yaşlılık, malullük, ölüm aylığı ödenenlere ve hak sahiplerine 10 bin  TL olarak öngörülen aylık asgari ödeme tutarı 12 bin 500 lira oluyor. 

BirGün Gazetesi'nde yer alan habere göre; En düşük emekli maaşı alt sınırı 12 bin 500 TL’ye yüksemesinin sonucunda en düşük sınırdan dul ve yetim aylığı maaşı alanların aylıkları yüzde 25 oranında yükseliş oldu. 

Örneğin son gelen artış ile birlikte 12 bin 500 TL olan en düşük emekli maaşından dul ve yetim aylığı alan vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında ödeme gerçekleştiriliyor. 

Bu durumda, en düşük sınırdan emekli maaşı alan sigortalı 6 bin 250 TL maaş alabilecek. 

2024 en düşük dul ve yetim aylığı gerçekleştirilen artışın ardından 6.250 TL şeklinde hesaplanıyor. 

Yüzde 75 hissesi olanlara ise 9 bin 375 TL'den daha az maaş ödenemeyecek. 

KİMLER DUL VE YETİM MAAŞI ALABİLİR? 

Ölüm aylığından vefat eden sigortalının eşi, çocukları ve bazı koşullara göre de anne ve babası faydalanabiliyor. Vefat eden sigortalının dul eşine yüzde 50 oranında maaş verilirken, sigortalının çocuğu yoksa ve eşine kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da aylık bağlanmamışsa yüzde 75’i oranında ölüm maaşı ödeniyor. 

Çalışmayan ya da kendi sigortalılığı nedeniyle gelir ya da maaş bağlanmamış çocuklardan; 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde de 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanlara maaşın yüzde 25 oranında ödeme yapılıyor. 

DUL VE YETİM MAAŞI KESİLİR Mİ? 

Kararcom köşe yazarı Eyüp Sabri Demirci de konu ile ilgili bir yazı kaleme aldı ve "Çiftçi kayıt sistemine başvurduktan sonra vefat eden eşimden dolayı aldığım maaşın bir bölümünün kesileceği söylendi, doğru mudur ne yapabilirim?" sorusunu yanıtladı. 

Eyüp Sabri Demirci, "5510 sayılı Kanunun Ek-19. maddesi kapsamında malullük ve yaşlılık sigortasından ödenen aylıklar ek ödeme dâhil 12.500 TL’den az olamamakta (torba kanunla 10.000 TL’den 12.500 TL ye yükseltilmekte); ölüm aylıkları ise dosya bazında 12.500 TL esas alınmak şartıyla hak sahiplerine hisseleri oranında veriliyor" dedi ve eşin çiftçi kayıt sistemine kaydolması sebebiyle ziraat odası kaydına istinaden 4/b (Bağkur) kapsamında sigortalı olması halinde ise ölüm aylığının kesilmediğini belirtti.

Ancak eşin çiftçi kayıt sistemine kaydolması sebebiyle lüm aylığındaki hissesi yüzde 75'ten yüzde 50'ye çekiliyor. 

Dolar/TL'de yeni rekor! 1 Ağustos dolar kaç TL? Kapalıçarşı'da dolar ne kadar oldu?  

Emlak sektöründeki krizin başlıca nedenleri!

'Emekliler için 2 bin 500 TL kira ile sosyal konut sağlanabilir' önerisi!