Dünden bugüne İzmir'in en lüks mahallesi Mavişehir!
İzmir’de en lüks ve pahalı konutların bulunduğu Mavişehir, 1995’te oturuma açılarak mahalle statüsü kazandı. Ancak Mavişehir’in hikayesi daha eski yıllara dayanıyor. 1952’de Emlak Bankası’nın aldığı arazilerde 1986’da temel atma çalışmaları başladı
İzmir’de en lüks ve pahalı konutların bulunduğu Mavişehir, 1995’te oturuma açılarak mahalle statüsü kazandı. Ancak Mavişehir’in hikayesi daha eski yıllara dayanıyor. 1952’de Emlak Bankası’nın aldığı arazilerde 1986’da temel atma çalışmaları başladı
Bataklığa çakılan fore kazıkların sesleri, o yıllarda neredeyse İzmir'in her yerinden duyuldu. İzmirlilerin kulaklarında çınlayan sesler sona erdiğinde devasa binalar ortaya çıktı. 1994 yılında biten çalışmanın ardından 1995 yılında oturuma açılan Mavişehir'in ilk sakinleri emekli bürokratlar ve gelir seviyesi yüksek olan vatandaşlardan oluştu.
14 bin nüfus yaşıyor
Mavişehir birinci etap toplu konutları Selçuk, Pamukkale, Karşıyaka ve İzmir Evleri'nden oluşurken, ikinci etap toplu konutlarına ise Kuğular, Flamingo ve Turnalar adı verildi. Üçüncü etap ise Albatros olarak adlandırıldı. Son yapılan Mavi Ada ve 122 villadan oluşan sitelerle 5 bin 600 konut bulunan Mavişehir'de 14 bin kişi yaşıyor.
2 üniversite mezunu muhtar
Mavişehir Mahalle Muhtarlığı 1999 yılında kuruldu. Mahallenin ilk sakinlerinden Muhtar Gürol Küçükgörür de emekli bürokrat. Almanya'da Dışişleri Bakanlığı'na bağlı konsolosluklarda sekreter olarak çalışan Muhtar Küçükgörür, Kamu Yönetimi ve Endüstri Mühendisliği mezunu. Mavişehir'deki ultra lüks binalara karşılık muhtarlık hizmeti bir konteynırda veriliyor. Belediyenin arsasına konulan konteynırda muhtarlık hizmeti vermeye çalışan Muhtar Küçükgörür, "İmar planlarında sorunlar var. Düzenleme yapılırsa muhtarlık binasına kavuşacağız" dedi. Mavişehir'in en önemli eksiğinin aile hekimliği olduğunu söyleyen Küçükgörür, "Bunun için imar değişikliği gerekiyor. İmar planlarında sağlık ocağı olmadığı için yapılamıyor. Bu konuda düzenleme istiyoruz" dedi.
Mavişehir'deki konutların yönetim kadrosu ise belediye gibi çalışıyor. Güvenlik, temizlik, idari işler, çevre düzenlemesi, tamir bakım, ısınma ve sıcak su gibi birçok hizmet site yönetimleri tarafından yürütülüyor. Her konutun altında tüm dairelere 1 hafta yetecek 30 tonluk su tankı bulunuyor.
Yönetim kadrosunda 60 güvenlik ve bahçe personeli, 40 kapıcı, 28 teknik ekip ve idari personel olmak üzere 130 kişilik kadroyla yönetimin sağlandığı 1. Etap Mavişehir Toplu Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Ali Yücelten, çalışmalarının belediyeyi aratmadığını söyledi. Mavişehir'in depremde yıkılacağını yönündeki tahminlere katılmadığını belirten Yücelten, "kamuoyunda yanlış bir algı var. Binaların boyu 50 metre ama 150 metre yerin altındaki kayalık zemine fore kazıklar çakıldı. Sallantıyı yerin yapısından dolayı hissediyoruz ancak bugüne kadar binalarda herhangi bir oturma, eğilme ve çatlama oluşmadı. Gönül huzuruyla yaşıyoruz. Belki iddialı olacak ama İzmir yıkılır Mavişehir yıkılmaz" dedi.
Balıkçılar imar istiyor
Mavişehir balıkçı barınağında faaliyet gösteren Şemikler Su Ürünleri Kooperatifi, 16 yıl önce buraya yerleşti. Milli Emlak'a yılda 70 bin lira ödeyerek burada tutunmaya çalışan balıkçılar, imar değişikliği ile balıkçı barınağının liman statüsüne kavuşmasını istiyor. Vatandaşların tek nefes alacağı yerin burası olduğunu söyleyen kooperatif üyeleri, "Burası eğer imarda değişiklik yapılarak balıkçı limanı statüsüne girerse tekne bağlayanlardan da kira alabiliriz. Ama Büyükşehir Belediyesi burayı yıkmak istiyor" dedi.
"Tramvay güzergahı yanlış"
Tramvayın Mavişehir'deki Caher Dudayev Bulvarı'ndan geçmesi nedeniyle çok büyük sıkıntılar yaşanacağını belirten Ali Yücelten, "Tramvay yapılırken bize sorulmadı. Burada sabah akşam trafik çilesi yaşanıyor. Yandaki boş araziler dolduğu zaman yayaların bile yürümesi zorlaşacak. Tramvayın Bostanlı'ya kadar yolcu alacağını sanmıyorum. Herkes araç kullanıyor. Ancak Caher Dudayev Caddesi'ndeki iki büyük alışveriş merkezinin bulunduğu yere bir üst geçit yapılması gerekiyor" dedi.
Yeni Asır