22 / 05 / 2024

Dünya Bankası’ndan kırmızı alarm! Böyle giderse bir bardak suya muhtaç olacağız! Su kıtlığı kapıda!

Dünya Bankası’ndan kırmızı alarm! Böyle giderse bir bardak suya muhtaç olacağız! Su kıtlığı kapıda!

Dünya Bankası, gelecek dönemde insanoğlunu bekleyen tehlikelere karşı uyardı. Dünya nüfusunun son 50 yılda ikiye katlanmasına rağmen doğal su depolama hacmi ise giderek azalıyor.



GEREKLİ ADIMLAR ATILMALI

Raporda, aşırı iklim olaylarının yanı sıra yağış miktarının azalması ve daha az tahmin edilebilir hale gelmesi, şehirlerde güvenilir su teminini zorlaştırıyor. Su miktarının azalması da tarımsal üretiminin geleceği açısından çeşitli sıkıntılara yol açıyor ve bu da yatırımcıların cesaretini kırıyor.

Diğer yandan rapora göre, su depolama iklim değişikliği ile mücadele edilmesi anlamında temiz enerji üretmek için de kullanılabiliyor. Gelecek yıllarda su depolamaya yönelik adımlar atan toplumların daha istikrarlı ve dayanıklı olacağı belirtiliyor.

MEVCUT YAKLAŞIMLAR DEĞİŞMELİ

Dünya Bankası raporuna göre dünya nüfusunun depolamaya daha fazla gereksinimi olmasına rağmen, düşen tatlı su depolama hacmi, küresel bir kriz yaratıyor. Son 50 yılda, dünya nüfusu iki katına çıkarken, doğal su depolama hacminin, sulak alanların ve taşkın yataklarının yok edilmesinin yanı sıra eriyen buzullar nedeniyle yaklaşık 27 trilyon metreküp gerilediği belirtiliyor.

Su depolama açığının giderek arttığına dikkat çekilen raporda, bu açığı gidermek için, su depolamaya yönelik mevcut yaklaşımların değişmesi gerektiği ifade edildi.


Geri Dön