19 / 07 / 2024

Dünya iş yapma kolaylığı endeksinde Türkiye üç basamak yükseldi!

Dünya iş yapma kolaylığı endeksinde Türkiye üç basamak yükseldi!

Dünya Bankası'nın İş Yapma 2014 raporu yayımlandı. Raporda, Türkiye'nin, parsel planı teslim süresini sınırlamak ve iskan izni için gereken belgeleri azaltarak inşaat ruhsatlarını alma zamanını azalttığı belirtildi..




Türkiye, Dünya Bankası'nın 'iş yapma' kolaylığı açısından sıraladığı "Doing Business 2014" endeksinde üç basamak birden yükselerek 189 ülke arasında 69'unculuğa çıktı. Türkiye'nin iş yapma kolaylığı açısından geride bıraktığı ülkeler arasında Yunanistan, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Rusya Federasyonu, Brezilya, Arjantin, Mısır ve Hindistan da bulunuyor. 

Raporda, Türkiye'nin yatırımcıların korunmasını güçlendirdiği belirtilirken, "Türkiye, parsel planı teslim süresini sınırlamak ve iskan izni için gereken belgeleri azaltarak inşaat ruhsatlarını almak için gereken zamanı azalttı" ifadelerine yer verildi. 


Dünya Bankası'nın "Doing Business 2014" (İş Yapma 2014) raporu yayımlandı. Raporda dünyanın en kolay yeni bir iş kurulabilen, iş yapılabilen 5 ülkesi Singapur, Hong Kong, Yeni Zelanda, ABD, Danimarka olarak sıralandı. En son 5 sırayı ise iyiden kötüye doğru Kongo, Güney Sudan, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Çad aldı. 


Yatırımcı korunuyor 


Raporda yer alan birçok alt endeksten biri olan ve iş yapma kolaylığının bir parçası olarak görülen 'yatırımcıların korunması' endeksinde ise Türkiye 67'nci sıradan 34'üncülüğe yükseldi. Türkiye diğer alt endekslere göre ise 'bir işe başlama' sıralamasında 73'üncülükten 93'ünciilüğe indi. 

'Elektrik bağlatma' sıralamasında 67'ncilikten 49'unculuğa yükselen Türkiye, 'vergi ödeme' sıralamasında 74'üncü sıradan 71'inci sıraya çıktı. 'İflasların çözümlenmesi', 'sınır ötesi ticaret', 'kredi sağlama', 'mülkiyet tescili' alanlarında küçük düşüşler sağlaması, Türkiye'nin genel endekste ilerlemesine engel olmadı. 


İyileştirme hızlandı 


Rapora göre, dünyada 114 hükümet bu yıl iş ortamıyla ilgili düzenlemelerde iyileştirmeye gitti. Geçen yıla göre yüzde 18 oranında iyileşme gerçekleştirildi. 


EN KOLAY İŞ YAPILAN İLK 10 ÜLKE 


1- Singapur 2- Hong Kong (Çin) 3- Yeni Zelanda 4- ABD 5- Danimarka 6- Malezya 7- Kore 8- Gürcistan 9- Norveç 10- İngiltere



Milliyet



Geri Dön