06 / 05 / 2024

Dünya krizle boğuşuyor! Onlar paraya para demiyor

Dünya krizle boğuşuyor! Onlar paraya para demiyor

Bütün dünyanın evlere kapandığı pandemi döneminde global manada ekonomik sorunlar yaşanırken, Oxfam tarafından hazırlanan bir rapora göre en zengin yüzde 1'lik kesimin servetine servet kattığı açıklandı.



İngiltere merkezli yardım kuruluşu Oxfam'ın hazırladığı bir rapora göre, son iki senede, dünya ülkelerinin geri kalanının toplamından hemen hemen  iki kat daha çok servete sahip olan en zengin yüzde 1'lik kesim yükseldi. Rapor, Dünya Ekonomik Forumu'nun açılış gününde İsviçre'nin Davos kasabasında yayınlandı.
 Dünyanın hatrı sayılır seçkinleri İsviçre'deki kayak merkezinde toplanırken, aşırı zenginlik ve aşırı yoksulluğun 25 sene sonra ilk kez aynı anda yükseldği görüldü. Oxfam'ın raporu, Dünya Ekonomik Forumu'nda gelir adaletsziliği konusunda dikkat çekti ve dünya liderleri arasında farkındalık oluşturmayı hedefledi.

Dünya krizle boğuşuyor! Onlar paraya para demiyor

 Üretimin Üçte İkisi Zenginlerde

Bugün açıklanan bir rapora göre, 2020 senesinden bu yana oluşturulan 42 trilyon dolarlık yeni servetin üçte ikisine malik olan en zengin yüzde 1'lik kesim, pandemi  ve enerji krizinde yaşanan dönemde imal edilen tüm yeni servetin yüzde 36'sına, yaklaşık 26 trilyon dolarlık bir paya sahip oldu. Rapor, dünyanın geri kalanının ise yalnızca yüzde 37'si olan 16 trilyon dolarlık bir paya sahip olduğunu tespit ediyor. Oxfam'ın raporu, 2020 senesinden bu yana yaşanan ekonomik  krizlerin en zengin yüzde 1'lik kesimin servetini yükselttiğini ve yoksulluğun çoğaldığını gösteriyor.

Son on senenin ortalamasında, imal edilen yeni servetin yarısına sahip olan en zengin yüzde 1'lik kesim, koronanın akabinde oluşturulan yeni servete daha fazla sahip oldu. Raporlar, pandeminin etkisiyle, en zenginlerin servetlerinin hızla yükseldiğini göstermektedir.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön