02 / 05 / 2024

Dünyanın en büyük parkı ev fiyatlarını etkileyecek mi?

 Dünyanın en büyük parkı ev fiyatlarını etkileyecek mi?

Maltepe sahilini doldurularak oluşturulacak 171 futbol sahası büyüklüğündeki parkın bölgedeki konut fiyatlarını nasıl etkileyeceği merak konusu oldu. Emlakçılar, projenin fiyatları etkilemeyeceğini söylüyor…



Geçtiğimiz günlerde Maltepe sahilde yapımına başlanan ve dünyanın en büyük parkı olarak lanse edilen “Maltepe Anroşman ve Sahil Düzenleme İnşaatı projesi”, akıllarda “bölgedeki emlak piyasası bundan nasıl etkilenir” sorusunu oluşturdu. Biz de bu soruyu bölgedeki emlakçılara sorduk. Emlakçılar park projesinin konut fiyatlarını fazla etkilemeyeceği konusunda görüş birliği içinde. Maltepe’de özellikle de sahil kısmında fiyatların doymuş olduğunu söyleyen emlakçılar, en azından kısa  vadede fiyatlarda bir artış beklemediklerini söylüyorlar.


E-5 üstünde kalan bölgede artış bekleniyor

İlçede değerli konutlar, Altıntepe, Küçükyalı, Adatepe, İdealtepe ve Maltepe merkez sahil kısmında yer alıyor. Dragos’un eteklerinde ise daha çok villalar yer alıyor. Denize hakim tepede villa fiyatları 1 milyon 500 TL’den başlangıç gösteriyor. Park projesinin merkeze yakın, E-5 üstünde kalan Zümrütevler ve Girne mahallesi gibi bölgelerde fiyatları etkileyeceği öngörülüyor. 


Sahil kısmında fiyatlar daha fazla artmaz

Maltepe’de sahil kısmında yer alan konutların projeden pek fazla etkilenmeyeceğeni belirten Remax Center Gakrimenkul Danışmanı Selçuk Turkay, bölgede fiyatların doyma noktasına ulaştığını bu nedenle daha fazla bir artış olacağını düşünmediğini söyledi. Projenin sahil kısımlarından ziyade Bağlarbaşı ve E-5 üzerindeki konutların fiyatlarını etkileyeceğine dikak çeken Turkay, “Bağlarbaşı’nda konut fiyatları şu anda 200 bin TL ile 300 bin TL arasında değişiyor. E-5 üzerinde ise bu rakamlar 120 bin TL ile 200 TL arasında değişiklik gösteriyor. Park projesi bu bölgelerde konut fiyatlarında ortalama yüzde 30 civarında artışa neden olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.


Kısa vadade fiyatları etkilemez

Sahil kısmında daha çok ikinci el konutların yer aldığına dikkat çeken Garanti Gayrimenkul Danışmanlık Emlak Danışmanı Ali Can, piyasanın çok durgun olduğunu ve kısa vadede fiyatlarda bir artış beklemediklerini belirtti. Sahil kısmında şu anda konut fiyatlarının 1 milyon 500 bin TL’ye kadar çıktığını belirten Can, “Geçtiğimiz gün sahilde yapımına başlanan dünyanın en büyük parkı ister istemez fiyatları etkileyecektir. Ama ne kadar etkiler şu an bunun için bir şey söyleyebilmek çok zor. Piyasalar durgun. Ama park projesi çok kısa vadade olmasa bile uzun vadede konut fiyatlarını yüzde 20 artıracağını düşünüyorum” dedi.


Fiyatlar yüksek, satışlar durgun

Maltepe sahilde kiraların 600 TL ile 2 bin 500 TL arasında değişiklik gösterdiğini belirten Altın Pramit Gayrimenkul Danışmanı Sümeyya Yılmaz, “Gerek yeni projelerde gerekse de ikinci el konutlarda fiyatlar çok yüksek. Bundan dolayı satışlarda durgunluk var. Bölgede oturulamayacak şekilde evlerde bile kiralar 600 TL’den başlıyor. Bu rakam yeni projelerde 2 bin 500 TL’ye kadar çıkıyor. Bu rakamların üzerine yeni bir artış olursa satışlar tamamen durur diye düşünüyorum. O nedenle park projesinin fiyatları çok etkileyeceğini düşünmüyorum” dedi. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön