22 / 11 / 2024
fuzul

Dünyanın en yoksul kesiminin serveti 5 yılda trilyonlarca dolar düştü!

Dünyanın en yoksul kesiminin serveti 5 yılda trilyonlarca dolar düştü!

Oxfam’ın hazırladığı rapora göre, 62 milyarderin serveti dünyanın en yoksul kesiminin sahip olduğu varlıklarının yarısına denk geliyor. Şu ifadelere yer verildi: “Dünyanın en yoksul kesiminin serveti son beş yılda trilyonlarca dolar düştü."




İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, dünyadaki gelir adaletsizliğe dikkat çekmek için Davos Zirvesi öncesinde bir rapor yayımladı. Credit Suisse'in ekim verilerine dayandırılan raporda, dünyanın en zengin yüzde 1'lik kesiminin serveti, geri kalan yüzde 99'luk kesimin servetinin toplamına eşit olduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:


“Dünyanın en yoksul kesiminin serveti son beş yılda trilyonlarca dolar düştü.  Sadece bu bile, son yüzyılda görmediğimiz şekilde bir eşitsizlik dünyasında yaşadığımızın kanıtı. Yüzde 1 için ekonomi.”


DÜNYANIN EN ZENGİN 62 KİŞİNİN GELİRİ 1 TRİLYON 760 MİLYAR DOLAR

Rapor ayrıca, dünyanın en zengin 62 milyarderin serveti, dünyanın en yoksul kesiminin varlıklarının yarısına denk geldiğini de ortaya koydu. Buna göre, dünyanın en yoksul yüzde 50'lik kesimin varlıkları, son beş yılda yüzde 41 oranında düşerken; dünyanın en zengin 62 kişisinin varlıkları 500 milyar dolardan 1 trilyon 760 milyar dolara çıktı.

Öte yandan raporda, 2010 yılında dünyanın en zengin 388 kişisinin servetinin, en yoksul yüzde 50'ye denk geldiği de hatırlatıldı.


Yoksulluğun sona erdirilmesi için çalışan 17 örgütün bir arada olduğu uluslararası bir konfederasyon olan Oxfam, İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu öncesinde gelir adaletsizliğine dikkat çekmek amacıyla her yıl bir rapor yayımlıyor.


Sputnik News Türkiye


Haber AA'da şu şekilde yer aldı;


Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın raporuna göre, dünyanın en zengin 62 kişisinin serveti, dünya nüfusunun yarısı olan 3,6 milyar insanın mal varlıklarına denk geliyor.


Oxfam'ın, dünya liderlerini bir araya getiren Davos ekonomi zirvesi öncesinde yayımlanan raporunda, dünya nüfusunun yüzde 1'inin servetinin, geri kalan nüfusun toplam servetinden daha fazla olduğu bildirildi.


Finans kuruluşu Credit Suisse ile Forbes dergisinin verilerinden yararlanılarak hazırlanan rapora göre, en zengin 62 kişinin serveti, dünya nüfusunun yarısını teşkil eden en yoksulların toplam servetine denk geliyor. Sadece 9'u kadın olan bu 62 kişinin serveti, 2010'dan bu yana 500 milyar dolar artarken, en yoksul yüzde 50'yi teşkil eden 3 milyar 600 milyon kişinin serveti 1 trilyon dolar azaldı.


Raporda, servetin giderek küçülen bir insan grubunun elinde toplandığı belirtilerek, dünyanın en yoksul yüzde 50'sinin toplam servetinin 2010'da en zengin 388 kişinin servetine denk geldiği ve geçen yıl bu sayının 80'e, bu yıl da 62'ye düştüğü kaydedildi.

 Zenginler yılda 190 milyar dolar vergi kaçırıyor

Raporda, hükümetlere giderek büyüyen küresel eşitsizlik kriziyle mücadele için kamu hizmetlerine yatırımı artırma, düşük gelirlilerin ücretlerinde iyileştirme ve vergi kaçakçılığını önleme çağrısı yapıldı.


İngiltere'ye bağlı Cayman Adaları ve British Virgin Adaları gibi birçok offshore banka hesabında tutulan 7 trilyon 600 milyar dolarlık servetin her yıl 190 milyar dolar vergi kaçırılması anlamına geldiğine işaret edilen raporda, İngiltere Başbakanı David Cameron'a bu merkezlerle ilgili olarak vaat ettiği düzenlemeleri hayata geçirmesi için de çağrıda bulunuldu.


Afrika'nın finans kaynaklarının yüzde 30'unun offshore banka hesaplarında tutulduğu belirtilen raporda, kıtada bu yüzden her yıl kaçırılan vergi miktarının 14 milyar doları bulduğu kaydedildi. Raporda, 14 milyar dolar ile Afrika'daki bütün çocuklara eğitim vermeye yetecek kadar öğretmen istihdam edilebileceği veya yılda 4 milyon çocuğun hayatını kurtaracak sağlık hizmetinin üretilebileceği aktarıldı.


Ayrıca raporda, çok uluslu şirketlerin offshore merkezlerine yatırımlarının 2000-2014 yıllarında 4 kat artarken, kaçırılan verginin de yılda 100 milyar dolara ulaştığı ifade edildi.


Raporla ilgili açıklamada bulunan Oxfam İngiltere yöneticisi Mark Goldring, dünya nüfusunun en yoksul yarısının toplam servetinin, bir otobüse sığacak sayıda zenginin servetine yetişemediğine dikkati çekerek, "Bu, kabul edilemez" dedi.


Goldring, dünya liderlerinin büyüyen küresel eşitsizlikle ilgili dile getirdikleri kaygıların bugüne kadar somut eyleme dönüşmediğini vurgulayarak, "Her gece dünyadaki 9 insandan biri yatağına aç giderken, dünyanın en zenginlerine pastadan daha büyük bir dilim vermeyi sürdüremeyiz" ifadesini kullandı.


Verilen bilgiye göre, dünyanın en zengin yüzde 10'u içine girmek için 68 bin 800 dolara, en zengin yüzde 1 içinde yer almak için de 760 bin dolara sahip olmak gerekiyor.


AA


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı;


İNGİLİZ yardım kuruluşu Oxfam’ın raporuna göre dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesiminin serveti, geri kalan yüzde 99’luk kesimin servetinin toplamına eşit.


Credit Suisse’in Ekim ayındaki verilerine dayandırılan rapor, bu akşam başlayacak olan Davos Dünya Ekonomik Forumu öncesi dünya liderlerine eşitsizlik konusunda harekete geçme uyarısında bulundu. Oxfam’ın verilerine göre dünyanın en zengin 62 milyarderin serveti de dünya nüfusunun en yoksul yüzde 50’lik kesiminin servetine denk geliyor. 


Rapora göre dünyanın en yoksul yüzde 50’lik kesimin varlıkları, 2010 ila 2015 yılları arasında nüfusun 400 milyon artmasına rağmen yüzde 41 oranında düştü. Aynı zaman diliminde dünyanın en zengin 62 kişisinin varlıkları da 500 milyar dolardan 1.76 trilyon dolara çıktı. Kuruluşun raporunda, 2010 yılında dünyanın en zengin 388 kişisinin varlıklarının en yoksul yüzde 50’ye denk geldiği belirtilirken bu oranın 2014 yılında 80’e düştüğü, 2015 yılında da düşmeye devam ettiği belirtiliyor. 


Hürriyet 


Haber Milliyet'te şu şekilde yer aldı;


Dünya liderlerinin katılacağı, İsviçre’nin Davos kentinde düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu öncesi eşitsizliklere dikkat çekmek isteyen İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, Credit Suisse’in verilerinden yararlanarak hazırladığı raporun çarpıcı sonuçlarını açıkladı. Buna göre 62 “süper zenginin” serveti, dünya nüfusunun yarısından daha fazla!

Oxfam’ın raporunda, dünyada gelir dağılımındaki mevcut eşitsizliğin arttığına vurgu yapıldı. Rapora göre 2016 yılında dünyanın yüzde 1’lik nüfusuna denk gelen 70 milyon kişi, dünyanın geri kalan yüzde 99’undan (yaklaşık 7 milyar kişi) daha fazla servete sahip olacak. Bununla birlikte 62 “süper zenginin” toplam serveti, dünyanın nüfusunun en fakir olan yarısından daha fazla.


Yoksullar arttı

Bir yıl önce, dünya nüfusunun en fakir yarısının servetinin, 80 “süper zenginin” servetine karşılık geldiğini hatırlatan Oxfam, dünyanın en yoksul yüzde 50’sinin nüfusunun, 2010-2015 yılları arasında 400 milyon arttığını, ancak servetlerinin yüzde 41 (1 trilyon dolar) azaldığına dikkat çekti.

Aynı sürede, dünyanın en zengin 62 kişisine ait servetin, 500 milyar dolardan 1.76 trilyon dolara yükseldiğinin altını çizen Oxfam, bu zenginliğin bile, en azından cinsiyet açısından eşit dağılmadığını, söz konusu 62 kişinin 53’ünün “erkek” olduğunu vurguladı.

Geçen yıl Davos öncesi yayınladığı benzer raporda, hükümetlere eşitsizliğe son verilmesi çağrısı yapan Oxfam, “en zengin yüzde 1’lik kesimin toplam servetinin, dünyanın kalan yüzde 99’unun servetinden daha fazla olacağı öngörüsünde bulunmuştu. Bu öngörünün, beklenenden erken gerçekleşmesinin de düşündürücü olduğu belirtiliyor.

Oxfam, hükümetlere maaşlarda cinsiyet ayrımına son verilmesi, ilaçların ücretlerinin düşürülmesi ve tüketimden çok varlıkların vergilendirilmesi çağrısı yapıyor. Oxfam’a göre zenginler, offshore merkezlerdeki “vergi cennetleri”ni daha fazla kullanarak, daha az vergi öderken, toplumsal eşitsizliğin hafifletilmesinde kullanılabilecek gelirlerin de azalmasına yol açıyor. Dünyanın önde gelen 201 şirketinin 188’i, en az bir veya birkaç “vergi cenneti”nde varlık gösterdiği belirtiliyor.

 

ABD’liler çoğunluk

Dünyanın en zengin milyarderleri listesinin büyük bölümünde ABD’liler var. Nitekim 29 milyarderin 7’si, listenin başlarında. Almanlar ise 7 milyarder ile listenin ikinci sırasında. 

Microsoft’un kurucularından Bill Gates, 79.2 milyar dolar ile en zenginler sıralamasında birinci olurken, 75 yaşındaki Meksikalı telekom imparatoru Carlos Slim onu izliyor. Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, 16., Amazon9’un kurucusu Jeff Bezos ise 15. sırada. İkisinin toplam serveti 68.2 milyar doları buluyor. 

Dünyanın en zengin 9 kadınından biri olan ve Walmart’ın kurucusu Sam Walton’ın oğlu ile evlenen Christy Walton, 41.7 milyar dolar servetle zenginler listesinde 7. sırada. Kozmetik devi L’Oreal firmasının kurucusu Liliane Bettencourt ise 40.1 milyar dolar ile 10. sırada.

 

Davos’a daha çok göç ve iklim damgasını vuracak

Bu hafta başlayacak Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda, ağırlıklı olarak gelir eşitsizliğinden çok, göç ve iklim değişikliğinin tartışılması bekleniyor. Nitekim Dünya Ekonomik Forumu’nun araştırmasına göre siyasi, ekonomik ve çevresel tehditlerin artmasıyla dünya giderek daha tehlikeli bir yer haline dönüşüyor. “2016 Küresel Riskler” raporunda, en büyük risk göç olurken, iklim değişikliğinin de, büyük etki yaratma potansiyeli olduğu belirtiliyor. Suriye’den Güney Sudan’a küresel çapta çatışmalar yaklaşık 60 milyon insanı yerinden ederek, mülteci akımlarının 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana yüzde 50 artmasına neden oldu. Bugünün dünyasının, “Soğuk Savaş”tan bu yana siyasi istikrarın en az olduğu dönemi yaşadığına dikkat çekilirken, özellikle Çin’in ekonomik büyümesine dair korkular, gittikçe daha sık ortaya çıkan aşırı hava koşulları, anketin 11 yıllık tarihinin en geniş çaplı risklerini oluşturdu.

Önceki yıllarda yapılan araştırmaların bir numaralı risk faktörü genelde ekonomik tehditler olurken, ilk kez geçen yıl devletler arası çatışmalar, listenin tepesinde yer almıştı.


Milliyet 


Geri Dön