23 / 05 / 2024

Dünyanın en yüksek binası Burj Dubai bugün açılıyor

Dünyanın en yüksek binası Burj Dubai bugün açılıyor

Burj Dubai'nin, Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum tarafından resmen açılacağını duyuruldu



Dünyanın en uzun binası Burj Dubai, bugün düzenlenecek bir törenle açılacak. Birleşik Arap Emirlikleri Haber Ajansı WAM, 800 metre uzunluğundaki Burj Dubai'nin, Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum tarafından resmen açılacağını duyurdu. Dünya basınında Dubai'nin son finansal krizi ve borç erteleme talepleri doğrultusunda dev binanın `boş kalacağı için açılışı ertelenebilir' yorumları yapılmıştı. 800 metre uzunluğundaki Burj Dubai, dedikodulara inat resmen hizmete girecek. 21 Eylül 2004 tarihinde yapımına başlanan Burj Dubai, Mimar Adrian Smith tarafından inşa edildi. Yaklaşık 4.1 milyar dolara mal olan dünyanın en uzun binası Burj Dubai için 330 bin metreküp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı ve toplam 22 milyon saat çalışıldı.
Akşam

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Şeyh kuleyi açıyor, Türkler'in 6.2 milyarlık alacağı ödenmiyor

Yarın dünyanın en yüksek gökdelenini açacak olan Dubai'de Türkler'in aldığı iş miktarı 6.2 milyar dolara ulaştı. Ancak Dubai, kriz nedeniyle ödeme yapmıyor

Toplam 59 milyar dolara varan borcunu erteleme kararıyla geçen yıl dünya piyasalarının yüreğini ağzına getiren Dubai, Türk müteahhitlerinin hak edişlerini ödemiyor. Yarın dünyanın en yüksek binası Burj Dubai'yi hizmete açacak olan Dubai'de bugüne kadar Türk şirketlerinin aldığı iş tutarı 6.2 milyar dolara ulaştı. İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu "Türk müteahhitlik sektörünün son yıllarda büyük projeler gerçekleştirdiği yerlerden olan Dubai'deki kriz, Türk müteahhitlik firmalarını da doğrudan etkiledi. Firmalarımız, aylardır hak edişlerini alamadıkları için sorun yaşıyor" dedi.

SEKTÖR % 19.5 KÜÇÜLDÜ

Koçoğlu inşaat sektörünün 2009'da ekonomik krizden en fazla etkilenen sektörlerin başında geldiğini söyledi. Küresel krizin Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki etkilerine dikkati çeken Koçoğlu, şöyle konuştu: "Rusya'da ve son dönemde Dubai'de yaşanan gelişmeler, inşaat sektörünün itici gücünü oluşturan yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine olumsuz yansıyacak. Dubai'de Türk müteahhitlerinin başlangıçtan bugüne üstlendiği projelerin toplam tutarı 6.2 milyar doları buldu."Sektörün yılın ilk çeyreğinde yüzde 18.9, ikinci çeyreğinde yüzde 21.4, üçüncü çeyreğinde de yüzde 18.1 küçüldüğünü kaydeden Koçoğlu, 9 aylık ortalamada daralmanın yüzde 19.5 olduğunu söyledi.

İnşaatı 5 yılda bitti 4 milyar $ harcandı

Şeyh Muhammed Bin Raşid Al Maktum tarafından yarın açılışı yapılacak olan Burj Duba'nin yapımına 21 Eylül 2004 tarihinde başlandı.Yaklaşık 4.1 milyar dolara mal olan ve 818 metre ile dünyanın en uzun binası ünvanını elinde bulunduran Burj Dubai için 330 bin metreküp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı ve toplam 22 milyon saat çalışıldı. Burj Dubai Güney Koreli Samsung şirketi tarafından inşa edildi.

İlk yarıda stoklar eritilecek, 2. yarıda yeni konut yapılacak

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren ise "Mevcut pazarlarımızı elimizde tutmak istiyoruz. Bu pazarların başında Rusya, Kuzey Afrika, Körfez Ülkeleri ve Orta Asya geliyor. Yeni pazarlar olarak da özellikle batı ve orta Afrika ülkelerine, Güney Afrika'ya, Hindistan'a açılma çabalarımız var. Bunlar tabii yeni ülkeler olacaktır ama bizim asıl noktamız; Rusya'da, Kuzey Afrika'da ve Körfez'deki pazar payımızı biraz daha artırmak şeklinde olacak" dedi. Eren inşaat sektörünün 2009'da küresel krizin etkisini önemli ölçüde hissettiğini belirterek, özellikle konut sektöründe sıkıntı yaşandığını söyledi. Eren, mevcut stokların eritme çabasının bu yıl da süreceğini belirterek "Ancak yılın ikinci yarısından itibaren yeni konut projelerinin başlayacağını bekliyorum" dedi.
Star

`Süperdelen' boş açılıyor

Dünyanın en yüksek binası Burj Dubai bugün açılıyor. Ancak Dubai'deki kredi krizi nedeniyle binadaki 28 bin metrekare ofis alanı henüz boş...

SON yılların gözde yatırım merkezi Dubai, kredi kriziyle sarsılsa da bugün dünyanın en yüksek binası olan Burj Dubai'nin açılışına ev sahipliği yapıyor. 1 milyar 600 milyon dolara mal olan en az 805 metre uzunluğundaki binanın kesin boyu gizli tutuldu, ancak inşaatta çalışan mimarların verdiği ipuçları yapının boyunun 810 metre civarında olduğunu gösteriyor.

10 derece ısı farkı var
169 KATLI katlı Burj Dubai, en yakın rakibine 300 metreden fazla fark atıyor; bir önceki en uzun bina Tayvan'daki 500 metrelik Taipei 101 gökdeleniydi. Burj Dubai o kadar yüksek ki, en alt kat ile en üst kat arasında 10 derecelik sıcaklık farkı bulunuyor. 95 kilometre öteden bile görülebilen bu devasa kuleyi mimarları gökdelen değil "süperdelen" olarak adlandırıyor.

Krizden kaçamadı
DUBAI'NİN 25 milyar doları bulan borcunu ödeyememesi üzerine emlak fiyatlarını yüzde 50 oranında düşüren kriz, en yüksek kuleyi de vurdu. Binanın yapımının başladığı 2004'ten bu yana 1 milyar 130 milyon dolar değerinde satış yapıldı, ancak krizin ardından yatırımcıların kaybının yüz milyonlarca doları bulduğu ve daire satın alanların bir çoğunun yeni evlerini satmak zorunda kalabileceği ifade ediliyor.

1200 metrelik proje durdu
BİNADAKİ 28 bin metrekare ofis alanı ise henüz boş. Dubaili bir bankacı İngiliz Times gazetesine, gökdelen için, emlak spekülasyonuyla haddinden fazla büyüyen bir şehrin aşırılıklarının sonuncusu yorumunda bulundu. Dubai'de yapılması planlanan 1200 metrelik Nakheel Tower'ın yapımı  finansal sorunlar yüzünden geçen sene durdurulmuştu.

158'inci katta cami var
Binanın 76. katında dünyanın en yüksekte bulunan havuzu yer alıyor. Dünyanın en yüksek dua yeri ise 158. kattaki cami. Binadaki daireler modacı Giorgio Armani tarafından tasarlanmış. Bina, Armani'nin ilk oteline ev sahipliği yapıyor.
Milliyet

'Süperdelen'de kriz
Dubai'de bulunan ve 800 metrelik boyuyla dünyanın en yüksek binası olan Burj Dubai bugün açılıyor; ancak Dubai'deki ekonomik kriz açılışı da etkiledi

Birleşik Arap Emirlikleri'nden Dubai'de inşa edilen dünyanın en yüksek binası Burj Dubai'nin açılışı bugün yapılacak. 1 milyar 600 milyon dolara (2.3 milyar TL) mal olan binanın yüksekliği 800 metre. Tepesindeki anten de hesaba katıldığında ise yükseklik 818 metreye çıkıyor. Bundan önceki en yüksek bina Tayvan Taipei'deki 508 metrelik Taipei 101 gökdeleniydi.

158'İNCİ KATTA CAMİ

160 katlı Burj Dubai'nin en alt kat ile en üst katı arasında yükseklik nedeniyle 10 derecelik ısı farkı bulunuyor. 95 kilometre öteden bile görülebilen bu devasa kuleye mimarları gökdelen değil `süperdelen' diyor. Binanın 76. katında dünyanın en yüksekte bulunan havuzu yer alıyor. Dünyanın en yüksek dua yeri ise 158. kattaki cami. Fakat tüm görkemine rağmen Burj Dubai de ekonomik krizden kaçamadı. Dubai'nin 25 milyar doları bulan borcunu ödeyememesi üzerine emlak fiyatları yüzde 50 oranında düşmüştü.

YENİ KULE DURDURULDU

Binanın yapımının başladığı 2004'den bu yana 1 milyar 130 milyon dolar değerinde satış yapıldığı ancak krizin ardından yatırımcıların kaybının yüz milyonlarca doları bulduğu ifade ediliyor. Binadaki 28 bin metrekare ofis alanı ise ekonomik kriz nedeniyle henüz boş. Yine Dubai'de yapılması planlanan bir başka gökdelen olan 1200 metrelik Nakheel Tower'ın inşaası maddi sorunlar nedeniyle geçen yıl durdurulmuştu.

Posta

En üst katı zeminden 10 derece soğuk!

Dünyanın en yüksek kulesi Burj Dubai, bugün Dubai Emiri Şeyh Muhammed Bin Raşid El Maktum tarafından açılıyor. 818 metre yüksekliğindeki bina, 1.5 milyar dolara mal oldu.

Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki Burj Dubai diğer adıyla Dubai Tower, bugün resmi olarak açılıyor. Şu anda dünyanın en uzun binası unvanını elinde bulunduran Tayvan'daki Taipei 101 gökdeleninden 300 metre daha yüksek olan kule, birçok ilke daha imza atacak gibi görünüyor. Bina, 169 kattan oluşuyor ve içinde yaşayanların 108'inci kattan aşağıya inmesine gerek kalmayacak biçimde tasarlandı. 158'inci katta dünyanın en yüksek mesciti yer alıyor. Dünyanın en yüksek spor salonu ise 123'üncü katta bulunuyor ve hem açık hem de kapalı dünyanın en yüksek yüzme havuzlarına sahip.

699 yıllık rekor kırıldı

Spor salonunun 20 kat üzerinde ise dünyanın en yüksek gece kulübü var. Burj Dubai'de 1044 adet tek odadan 4 odaya kadar rezidans daireleri bulunuyor. Alt katlarda ise dünyanın ilk Giorgio Armani tasarım oteli ve ofisler yer alıyor. Binanın havalandırılması için kullanılan klima sistemi ise günde 12 bin 500 ton buz eritmeye eşdeğer enerji tüketiyor. Dubaili inşaat firması Emaar tarafından yapılan bina 96 km uzaktan bile görülebiliyor. Büyük bir ekonomik krizin pençesinde olan Dubai'nin Emiri El Maktum ve inşaat şirketi Emaar yetkilileri binanın açılışı öncesinde yayınladıkları ortak açıklamada "Bu başarımızın en parlak kanıtıdır. Burj Dubai, güçlü, dinamik ve zengin bir Ortadoğu'nun ikonu olacaktır" dedi. Dünyanın en uzun 10 gökdeleninin 7'si son 13 yıl içinde Asya'daki ülkeler tarafından inşa edildi. Bunun yanında Burj Dubai sayesinde Arap dünyası 1311 yılından bu yana ilk kez dünyanın en uzun binası unvanını elde etmiş oldu.

Camlarını silmek 8 hafta!

* 330 bin metreküp beton, 31 ton çelik, 28 bin cam panel kullanıldı.

* 2004 yılında başlayan inşaatta yaklaşık 12 bin işçi 22 milyon saat çalıştı.

* Kuledeki 57 asansörle saatte 35 hız yarakak en üst kata çıkmak yaklaşık 2 dakika sürüyor.

* Binanın dış cephesindeki camları temizlemek 8 hafta alıyor.

* En üst kat ile en alt kat arasındaki sıcaklık farkı 10 derece.

* Halka açık en yüksek gözlem katı ise 124'üncü kat olacak.

* Günde 19 bin kişinin binayı ziyaret edeceği tahmin ediliyor.

* Binanın toplam alanı 334 bin metrekare olarak hesaplanıyor, bunun 27 bin 870 metrekaresini iş merkezleri oluşturuyor.
 
Vatan

Dünyanın en yüksek binası Dubai Kulesi (Burj Dubai) geniş güvenlik önlemleri altında bugün açılıyor

818 metre yüksekliğindeki Dubai Kulesi'nin açılışı Dubai Emirliği'nin mali sıkıntılar içinde olduğu bir döneme denk geldi.

Dubai Kulesi en yakın rakibi Taipei 101'den 300 metre daha yüksek.

Binanın yapı mühendisi Bill Baker, açılış töreni için bulunduğu Dubai'de yaptığı açıklamada, inşaat sürecinde ne kadar yükseğe çıkabileceklerinden emin olmadıklarını, nihai yüksekliğin kendileri için bir keşif ve öğrenme deneyimi olduğunu söyledi.

Baker, Dubai Kulesi'nin ilk tasarımlarında binanın 508 metre yüksekliğindeki Taipei 101'den 10 metre daha yüksek olmasının planlandığını da vurguladı.

Dubai polis müdürü Tümgeneral Muhammed Eid El Mansuri, açılışta aralarında keskin nişancılarla sivil polislerin bulunduğu 1000'den fazla polisin görev yapacağını ifade etti.

Yapımında 12 bin işçinin çalıştığı 160 katlı Dubai Kulesi'nin yapımına 2004'te başlandı ve ortalama 3 günde bir kat bitirildi.

Dünyanın en yüksek binası 4,1 milyar dolara mal oldu. Dubai emirinin şirketi Emaar Properties'in en iddialı projesi Dubai Kulesi'nin 150. katından sonrası çelik konstrüksiyon. Bu da gökdelene, betonarme kütle üzerine çelik konstrüksiyonla devam edilen ilk bina özelliğini kazandırıyor.

Anten kulesiyle 818 metreye ulaşan Dubai Kulesi'nin en dikkat çeken özellikleri ise şöyle:

- 95 kilometreden bile görülüyor.

- Gökdelenin 124. katı, dünyanın halka açık, en yüksek ve dışarıda terası bulunan gözlem katı.

- 160 lüks otel odası ve suite sahip.

- Binada 57 asansör, 1044 daire, 3000 araçlık yer altı park yeri var.

- Dış cephesini ve iki kanadını oluşturan cepheyi kaplayan cam panellerin sayısı 28 bin 261.

- Dubai Kulesi için 330 bin ton metre küp beton döküldü, 39 bin ton çelik kullanıldı, 22 milyon saat çalışıldı.
AA


Geri Dön