28 / 04 / 2024

Dünyaya ekonomi hakkında flaş uyarı. Uzun süre yüksek kalacak

Dünyaya ekonomi hakkında flaş uyarı. Uzun süre yüksek kalacak

Dünya ekonomisine faizler hakkında flaş bir uyarı yapıldı. Ekonomi ile ilgilenen herkesin bilmesi gerekiyor.



Dünya ekonomisi korona pandemisinden sonra oldukça zor süreçler atlattı ve atlatmaya da devam ediyor. Dünya ekonomisine son  olarak faizler hakkında flaş bir uyarı yapıldı. 

Uluslararası Para Fonu (IMF) Birinci Başkan Yardımcısı Gita Gopinath, Güney Afrika Merkez Bankası aracılığıyla düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada enflasyona da değindi. Gopinath, enflasyonu hedeflenen seviyeye döndürme mücadelesi sürerken küresel faiz oranlarının uzun süre yüksek kalmasını beklediklerini söyledi.

Gopinath, gerçekleştirdiği konuşmasında; zorlu küresel finansal koşullar, artan jeoekonomik ayrışma ve iklim değişikliğinin artan maliyetleri nedeniyle gelişmekte olan piyasalar için dış koşulların değiştiğini ifade etti. Bu değişikliklerin ekonomik ortamı dönüştürdüğüne işaret eden Gopinath, bunların dünyayı daha değişken ve belirsiz hale getirdiğine dikkat çekti.

UZUN SÜRE BOYUNCA YÜKSEK KALACAK 

Gopinath, küresel finansal koşulların daha zorlu hale geldiğini belirterek, "Enflasyonu hedefe döndürme mücadelesi sürerken küresel faiz oranlarının uzun bir süre yüksek kalmasını bekliyoruz. Üstelik faiz oranlarının uzun süre düşük olduğu döneme asla dönmeyebileceğini düşünmek için nedenler var" değerlendirmesinde bulundu.

Bu ortamda gelişmekte olan ülkelere yönelik finansman koşullarının zorlu olmaya devam etmesinin beklenebileceğini kaydeden Gopinath, makro temelleri güçlendirmenin, eski veya yeni her türlü zorluğun üstesinden gelmek için kritik öneme sahip olduğunu ifade etti.


Geri Dön