28 / 04 / 2024

Dupont Otel'in güvenlik ve sürdürülebilirlik performansını arttırıyor!

Dupont Otel'in güvenlik ve sürdürülebilirlik performansını arttırıyor!

Norveç’ in sert iklim koşulları altında, Lerkendal Otel ve de Kongre Merkezi’ nin güvenlik ve sürdürülebilirlik performansını arttırmak için DuPont™ Tyvek® FireCurb™ kilit rol oynuyor...



DuPont™ Tyvek® FireCurb™, Lerkendal Otel ve Kongre Merkezi’nin güvenlik ve sürdürülebilirlik performansında kilit rol oynuyor.


Ekim 2013 – Norveç, Trondheim’de bulunan ‘Lerkendal Stadion’ kompleksinin etkileyici bir bölümü olan Lerkendal Otel projesi, stadyumu evi gibi gören Rosenborg Futbol Kulübü’nün görkemli tarihi doğrultusunda başarı için önemli bir hedef olarak belirlendi. En yüksek güvenlik, verimlilik ve sürdürebilirlik standartlarının benimsendiği 35,000 metrekarelik alan ve 75 metrelik yüksekliğe sahip 20 katlı yapı, en son teknolojiye sahip sosyal ve konferans tesislerinin yanı sıra 400 odayı kapsamaktadır. Aslında proje, dünyanın en enerji verimli otelinin tasarlanmasıyla ‘şampiyonluk’ seviyesine gelmeye çabalamaktadır.  


Voll architects’in müteahhit firma Hent AS ve enerji danışmanı firma Rambøll ile birlikte çalışarak tasarladığı bu yeni bina, hem optimum hava geçirimsizliği (0.4 h-1. U-değeri duvarlar için: 0.15 W/m2K) gibi yapısal unsurlarla pasif olarak hem de güneş enerjisiyle ısınmış su, soğutma üniteleri ve asansörlerden geri kazanılan enerji, ve müsafirleri enerji tasarrufu konusunda teşviki ile aktif olarak gücü muhafaza etmek üzere planlandı. Otelin her katı teker teker doldurulacak ve kullanılmayan katlar tüketim anlamında aktif olmayacaklar. Oteldeki toplam enerji sarfiyatının yılda en fazla 50kw/m2 olması hedeflenmektedir; ki bu değer hem şu anki ortalama tüketimin hem de yeni yönetmelik değerlerinin oldukça altındadır. 


Bu geleceği düşünen proje, hem inşa süresince hem de kullanım sırasında uzmanlık ve binayı koruyacak yenilikçi çözümler gerektirmektedir. İç mekan konforunu arttırırken karbon ayak izini en aza indirmek bir yana, tasarımdaki diğer önemli unsur konaklayan kişilerin güvenliğidir; ve yapı DuPont™ Tyvek® FireCurb™ Housewrap ile her iki unsuru yerine getirmektedir. 


Sektöre öncülük eden bu yeni yapı ürünü, rekabetçi bir fiyatta yüksek teknoloji ürünü nefes alan su yalıtım örtüsü sunan çevre dostu ve çığır açan bir çözüm sağlamakla birlikte yangın güvenliğini arttırmak ve yangın hasarlarını azaltmak için tasarlanmış patentli bir teknolojiye sahiptir. 


Hava sızdırmazlık, ısıl performans ve nem kontrolü konularında uyulması gereken koşulları karşılamak için bina giydirmesinde, Isola (DuPont™ Tyvek® ürünlerinin Norveç, İsveç ve Danimarka distribütörü) tarafından şantiye içinde ve dışında teknik destek ile birlikte tedarik edilen ve Norveçli güvenlik danışmanı COWI AS tarafından onaylanan 12,000 metrekare  DuPont™ Tyvek® FireCurb™ Housewrap kullanıldı. Bu DuPont ürününün kullanılması ayrıca cephe yapısının içerisinde alevin yayılmasını ve yangın hasarını kısıtlar; yangın anında imkan dahilinde hayat kurtarır. 




DuPont™ Tyvek®’in (uzun ömürlü iklim koruması, verimli buhar difüzyonu ve enerji verimliliği gibi) bilinen özelliklerine üstün alev geciktirme performansının eklenmesiyle ortaya çıkan DuPont™ Tyvek® FireCurb™,  polimer esaslı maddelerin tutuşma özelliğini azaltmak izin yenilikçi bir teknolojinin kullanıldığı bu dış cephe giydirmesi boyunca yangının yayılmasını imkan dahilinde kısıtlar ya da durdurur. 

Bu üründe halojenlerin yerine tutuşturma kaynağı ile temas halinde kavruk tabaka oluşumuna katkı sağlayacak fosfor içeren bir madde kullanılmıştır. Bu ince kömürleşen polimer tabakası, yüksek alev geciktirici özelliği olan bir bariyer oluşturur ve yanıcı maddelerin ateşe salıverilmesini yavaşlatır. Ortamda yanıcı madde olmadığında, alev yalıtım örtüsü üzerinde daha yavaş ilerler ya da tamamen 

söner; insan sağlığı açısıdan diğer hayati avantajı ise yalıtım örtüsü en sonunda yansa bile daha az duman çıkarır. Titizlikle test edilen DuPont™ Tyvek® FireCurb™ Housewrap,  EN13501-1’e göre B-s1,d0 yangın sınıfındadır. 


Hafif, dayanıklı ve uygulaması kolay DuPont™ Tyvek® FireCurb™ Housewrap,  Trondheim’in 100 km doğusundaki Skanska’nın tesisinde yapının dış cephe giydirmesine ‘önceden kaplanmış’ şekilde uygulandı, paneller dikkatlice birleştirildi.



Isola’dan Hans Olav Bømark: “DuPont’un bu inovatif yeni su yalıtım örtüsü, üst düzey yeni bir gelişim amacıyla yangın güvenliği ile ileri ısı verimliliği ve iç mekan konforu özelliklerini en iyi şekilde birleştirme ihtiyacımıza en iyi cevap veren ürün oldu. Uygulaması kolay ve basitti. DuPont™ Tyvek® FireCurb™ nefes alan su yalıtım örtülerine her uygulamamızda güveniyoruz” diyerek ürünü ve uygulamayı değerlendi.

Yangın danışmanı olarak görevlendirilen COWI AS’tan Elin Tørlen Lønvik ise: “Bu projenin risk analizinde, yapının yüksekliğinden dolayı dış cephede yayılan harici bir yangının kontrol edilmesi ve söndürülmesinin oldukça zorlu bir durum olacağı endişesi üzerinde duruldu. Böyle bir yangın olasılığı düşük olsa bile bu durum oldukça ciddi sonuçlara sebep olabilir. Bu yüzden cephe tasarımı ve malzemeleri  için özel gerekliliklerin yüklenmesi zorunluydu” dedi ve devam etti:


“Lerkendal Otel, Norveç ölçülerine göre normal ve mevcut kodların ötesinde, risk durumları kapsamı dışında kalan bir yüksekliğe sahiptir. Bu yüzden cephede kullanılan malzemelerin nitelik şartları, esnek rüzgar bariyerleri belirlenmesi anlamında zorlu görevler tanımlanarak kuvvetlendirildi. Bazı membranlar, her ne kadar özkütle gereklerini karşılamakta yardımcı olsa da çoğu kolay parlayan, 

hızla yanan ve yanan damlalar oluşturan malzemelerden imal edildikleri için yangın güvenliğini olumsuz anlamda etkilemektedir. Bu sebeple müteahhit firma Hent AS, tüm gerekli şartları karşılayan belgeli bir ürün bulduğunda çok memnun olduk ve pazarda şu an EN 13501-1 standartlarına göre B-s1,d0 yangın sınıfında, rüzgar geçirmez esnek bir ürün olarak bulunan bu ürünü pozitif olarak değerlendirdik.”


Lerkendal projesinin temeli 2012 yılının Haziran ayında atıldı ve otelin ilk misafirlerini 16 Mayıs 2014 tarihinde Norveç milli günü ve Rosenborg takımının maç gününde ağırlaması amaçlandı. Tüm bütçesi 640 milyon Norveç kronu (yaklaşık 80 milyon Avro) olan yapı tamamlandığında İskandinav ülkelerindeki en büyük otel zinciri sahibi Scandic Group tarafından işletilecektir. 



Geri Dön