03 / 05 / 2024

Düşük aidatlı stüdyo daire devri sona erdi!

Düşük aidatlı stüdyo daire devri sona erdi!

Düşük aidat ve minimum maliyet nedeniyle özellikle çalışan kesim tarafından tercih edilen stüdyo daireler artık inşa edilemeyecek. 'Aile yapımıza uygun değil' gerekçesiyle yapılan yönetmelik değişikliği yürürlüğe girdi...




Düşük aidat ve minimum maliyet nedeniyle özellikle çalışan kesim tarafından tercih edilen stüdyo daireler artık inşa edilemeyecek. 'Aile yapımıza uygun değil' gerekçesiyle yapılan yönetmelik değişikliği Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. 


ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı'nın, inşa edilecek yapılarda uyulması gereken standartları belirlediği yeni yönetmelikle bazı çevrelerin 'aile yapımıza uygun değil' diye karşı çıktığı stüdyo daire devri kapanıyor. 8 Eylül'de Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre daireler 27 metrekareden daha küçük olamayacak. Buna göre en küçük dairede oturma odası en az 12, yatak odası 8, mutfak 3.3, banyo 3 ve tuvalet 1.2 metrekare olacak. Yatak odası oturma odasının bir girintisi olsa bile en az 8 metrekare olacak. Yani ayrı bir oda yapılması zorunlu olacak. Yönetmeliğe göre 3 veya daha az odalı konutlarda banyo ile tuvalet aynı yerde düzenlenebilecek. Yatak odası ve oturma odası ile mutfak ayrı olacak. Yönetmelikle devri sona eren düşük aidat ve düşük maliyetli stüdyo daireler daha çok çalışan bekar kesim ve öğrenciler tarafından tercih ediliyordu. 


Yönetmeliğe göre yol ve kaldırımların otopark olarak kullanımını engellemek için park ve meydanların altı otoparka dönüştürülecek. Yönetmelikte karma kullanım alanlarının sınırları da çizildi. Yüzde 25 emsal hakkı yüzde 20'ye düşürüldü. Şimdiye kadar merkezi iş alanlarında mescit açılmakta, ancak cami açılamasında imar planı yönünden zorluklar bulunuyordu, şimdi bu alanlarda cami yapılabilecek. 


Fulya Erdem/Star Gazetesi


Geri Dön