12 / 05 / 2024

Düşük maaş alan emekliler asgari ücret seviyesine çıkaracak zam istiyor!

Düşük maaş alan emekliler asgari ücret seviyesine çıkaracak zam istiyor!

 Temmuz zammının açıklanmasıyla birlikte asgari ücret 11.402 TL oldu. Geçim sıkıntısı yaşayan emekliler de en düşük emekli maaşının bu seviyeye çıkarılmasını talep ediyor.



 İşçi emeklilerinin taban aylıklarının asgari ücret düzeyine çıkarılması gerektiğini ifade eden Kazım Ergün, 1 Temmuz 2023 tarihinden geçerli olmak üzere asgari ücrete yüzde 34 zam yapıldığını ve 11.402 TL’ye yükseldiğini hatırlattı.

ASGARİ ÜCRETİN ÇOK ALTINDA KALDI

Geçmişteki emekli maaş oranları hakkında da bilgi veren Kazım Ergün, 2002 yılı Aralık ayı itibarıyla 184 TL olan asgari ücret miktarının 21 yıl içinde 62 kat arttığına işaret ederek şöyle konuştu:

“Aynı yıl  en düşük 257 lira olan işçi emeklisinin  maaşı ise sadece 29 kat artırıldı.  Asgari ücret miktarı 2002 yılında en düşük işçi emeklisi aylığının yüzde 71,5'i kadar iken, günümüzde en düşük işçi emeklisi aylığı, asgari ücret miktarının oldukça altında bulunuyor. Bu rakamlara bakıldığında geçen zamanda emekli aylıklarının nereden nereye geldiği net bir şekilde ortaya çıkıyor."

Hazine ve Maliye Bakanlığı desteği sayesinde en düşük emekli aylık miktarının 7.500 TL’ye çıktığını belirten Ergün, bu miktarın da  Temmuz zammıyla birlikte yeni asgari ücretin 4 bin TL altında kaldığı hatırlatmasında bulundu.

Düşük maaş alan emekliler asgari ücret seviyesine çıkaracak zam istiyor!

ADALETSİZLİK GİDERİLMELİ

En düşük emekli aylığında yapılan yükseltmenin emeklilere enflasyonun tahribatına karşı koruma sağlamadığını ifade eden Ergün, Bağ-Kur ve SSK emeklilerine ödenen aylıktaki artışın 2008 yılından itibaren düşmeye başladığını belirterek, şunları söyledi:

“Bu tarihten itibaren emekli aylıkları giderek asgari ücret miktarının altına indi. En düşük emekli aylığı yapılan bütün iyileştirmelere karşın asgari ücret karşısında eriyip gitti.  Sayılar milyonları bulan emekli bugün en düşük aylık olan 7.500 TL ile bir ay boyunca geçinmek zorunda kalıyor. Yapılması gereken şey mevcut adaletsizliğin bir an evvel ortadan kaldırılmasıdır.  Geçen seneler boyunca büyük haksızlıklara yol açan aylık bağlama sisteminin yeniden düzenlenmesini, emeklilere ödenen taban aylıklarının asgari ücret seviyesine çıkarılmasını istiyoruz."

Ev kadınları nasıl emekli olacak? 25 yıl evli kalanların emekli olacağı iddiası doğru mu?

Kasaplardan önemli uyarı! Kurban etini poşete koymak sakıncalı!

Stajyer ve kalfa maaşlarına da zam geldi! En yüksek stajyer maaşı kaç lira olacak?


Geri Dön