30 / 04 / 2024

Duyanlar şok oldu! Sakın bunu yapmayın, aman dikkat! Gayrimenkulünüz elinizden alınabilir!

Duyanlar şok oldu! Sakın bunu yapmayın, aman dikkat! Gayrimenkulünüz elinizden alınabilir!

Gayrimenkul satın alırken çoğumuz tapu işlemleri sırasında düşük harç ödemek için değerini gerçek değeri yerine düşük gösteririz. Ama Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak da var! Bir anda gayrimenkullerinizi kaybedebilirsiniz.



Sahip olduğunuz veya satın aldığınız gayrimenkulü tapuda gösterdiğiniz değer çok önemli. Dünya Gazetesi yazarı vergi uzmanı Zeki Gündüz, gayrimenkülün değerinin tapuda düşük gösterilmesinin sakıncalarına işaret ederek gayrimenkul sahiplerine önemli uyarılarda bulundu.

Gayrimenkul alım-satımında genelde daha az vergi ödemek amacıyla yıllardır tapuda gerçek satış bedeli yerine tapuda daha düşük bir bedel gösterilir. Peki bu neden yılardır böyle ve alıcı açısından sakıncaları neler?

Gündüz, Dünya Gazetesi’nde kaleme aldığı köşe yazısında, satın alınan gayrimenkülün tapuda değerinin düşük gösterilmesinin yaratacağı problemlere değindi. Bunlardan birincisi; satıcının yani gayrimenkulü size satan kişinin borçları yüzünden siz sıkıntı yaşayabilirsiniz. Satıcının herhangi bir sebeple bir alacaklı tarafından takibe alınması halinde, alacaklı kişi gayrimenkul satışının ‘mal kaçırma’ amacıyla muvazaalı olduğunu ileri sürerek satışın iptalini isteyebilir.

Duyanlar şok oldu! Sakın bunu yapmayın, aman dikkat! Gayrimenkulünüz elinizden alınabilir!

Böyle bir gerekçe ileri sürüldüğünde ise alacaklılar, satın bedelinin emsaline göre tapuda düşük gösterilmiş olmasını delil olarak kullanabilir. Gerçek bedelin ispatlanamaması durumunda ise Yargıtay satışın iptal edilmesine ve gayrimenkülün alacaklıya, alacağına karşılık devrine kadar uzanacak bir sürece karar verebilir.


Geri Dön