29 / 04 / 2024

Eba İnşaat iki yeni projenin lansmanına hazırlanıyor!

Eba İnşaat iki yeni projenin lansmanına hazırlanıyor!

Eba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar işleri büyütüyor. İplik üretiminden sonra inşaatta da büyüyen Uçar, Fikirtepe ve Küçükçekmece Cennet Mahallesinde iki projenin lansmanına hazırlanıyor,




Ağrı Patnoslu Uçar Ailesi bölgenin köklü yatırımcılarından. Ailenin üçüncü kuşak temsilcisi  Eba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar işleri büyütüyor. İplik üretiminden sonra inşaatta da büyüyen Uçar, Fikirtepe ve Küçükçekmece Cennet Mahallesinde iki projenin lansmanına hazırlanıyor, 



Eba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar Patnoslu dev AĞRI Patnos'tan çıkmış kaç işadamı tanıyorsunuz? Biz hafızamızı zorladık ama Bahattin Uçar'dan başkasını bulamadık. Gerçi IC Holding'in patronu İbrahim Çeçen ile Türkmen Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Türkmen gibi Ağrılı birçok işadamı var ama ünü Patnos'tan Türkiye'ye yayılmış tek aile, Uçarlar... 


Bahattin Uçar, ailenin üçüncü kuşak temsilcilerinden... Aile, terör nedeniyle 1984'ten 1988 yılına kadar İstanbul'a göçmüş. Ağrı'da 20 farklı işkolunda ticaret yapan aile, İstanbul'a gelince sanayiye de girmiş. Ailenin fertleri 1992'de işlerini ayırmış. Bahattin Uçar'a örme kumaş üretimi düşmüş. Ancak bu işini de abisine devreden Uçar, iplik üretiminde karar kılmış. 2004 yılında Düzce'de 30 milyon dolar yatırımla kurduğu İstanbul İplik fabrikası bu yıl 110 milyon TL ciro yapmayı hedefliyor. 


Üniversitede mimarlık eğitimi alan 41 yaKıbrıs'ta mimarlık okudu Bahattin Uçar, 1972 doğumlu. 1987 yılına kadar Ağrı'da yaşayan Uçar, KKTC'deki Yakındoğu Üniversitesinde mimarlık okudu. 


Daha sonra dört yıl Amerika'da yaşadı. 

Ailesi Türkiye'de örme kumaş üretirken, orada dizayn ve pazarlama yapan şirketin başına geçti. Dokuz yıl önce iplik üretimine de girdi. İpliğin ardından inşaat sektörüne de giren Uçar'ın ana şirketinin adı Eba İnşaat. Firmanın ismi, iki oğlunun ve kendi adının baş harflerinden oluşuyor. Bahattin Uçar'ın 18,13 ve 2 yaşlarında üç oğlu var. 

Oğulları; Atakan, Egemen ve Asil Tuğra isimlerini taşıyor. 


İplik ve inşaatın yanı sıra enerji ve yat inşası alanında faaliyet gösteren sekiz şirketi bulunan Eba İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Uçar ile yeni projelerini ve hedeflerini konuştuk... 


Aileniz İstanbul'a göçünce ne işle uğraştı? 

Ağrı Patnos'tayken ailemiz nalburiye ve inşaattan nakliyeye kadar 20 değişik iş kolunda çalışırdı. 1987'de Ağrı'daki şirketlerimizde 240 kişi çalışıyordu. İstanbul'a geldiğimizde Bahçelievler'e yerleştik. İlk olarak Fındıkzade'de oto alım satımı yapmaya başladık. Daha sonra Bahçelievler ve Yeşilyurt'ta konut işine girdik. 


İşleri ayırdığınızda sizin payınıza ne düştü? 

Biz 10 kardeşiz. Yedi erkek, üç kız... Dedem Sofu Sait olarak bilinir. Babam ise Mehmet Uçar. 

Babamın da üç kardeşi vardı. Amca çocuklarımız ve kardeşlerimizle işleri 1992'de bölüştük. Bana örme kumaş üretim bölümü kaldı. O zaman Merter'de Kiraz Sokak'taydık. 1997'de Avcılar Firuzköy'de kendi binamıza geçtik, örme kumaşı üç yıl önce abime devrettim. Ben iplik üretimine devam ediyorum. 


İplikteki üretim gücünüz nedir? 

Şirketimizin adı İstanbul İplik. Düzce'de kurulu bir fabrikamız var. 2004 yılında 30 milyon dolar yatırımla fabrikamızı kurduk. Fabrikamızın 40 bin metrekare açık alanı. 20 bin metrekare kapalı alanı var. Ailede iplik işi benimle başladı. İplikçilik, önemli bir sanayiciliktir. Halk dilinde 'penye' denilen pamuk ipliği üretiyoruz. Daha çok Amerika ve Yunanistan'dan aldığımız pamuğu işliyoruz. Üretimimizin yüzde 60'ını ihracata, yüzde 40'ını da iç piyasaya veriyoruz. 


Bu yılsonunda ihracatınız ne olur? 

Yıllık 7 bin 500 ton iplik üretiyoruz. 

Bu yıl yaklaşık 30 milyon dolar ihracat yaparız. İç piyasa ciromuz ise 25 milyon dolar olur. Bu yıl 100-110 milyon TL bir ciroyu yakalayacağımızı tahmin ediyorum. 


Tesisinizin kapasitesini artıracak mısınız? 

Kısmetse 2014'ün ortalarında yüzde 50 büyütme planımız var. Ben 22 yıldır bu sektördeyim; sektörde tanımadığımız kimse yok. Oluşan talebi karşılamak için bu yatırımı yapacağım. 


Mimarlık eğitimi almış bir işadamı olarak inşaata girmekte geç kalmadınız mı? 

Ben üniversitedeyken ailem inşaat işiyle meşguldü. Tekstilde belirli bir doyuma ulaşınca dört yıl önce inşaatı aktif hale getirmek istedim. Önce Yeşilyurt'ta inşaatlar yaptım. Bunlar genelde lüks projeler... Daireleri minimum 1 milyon dolardan, dükkanları ise 3-3.5 milyon dolara sattık. Bugüne kadar 270 daire yaptık. 


Devam eden projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz? 

Kadıköy Fikirtepe'de Keleşoğlu İnşaat ile birlikte 350 daire, 140 ofis, 80 dükkandan oluşan bir kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz. Projemiz Fikirtepe Metrobüs Durağı'nm hemen bitişiğinde. Yılsonuna kadar lansmana çıkacağız. Yıkıma önümüzdeki ay başlayacağız. Keleşoğlu Eba lnşaat'ın yaptığı bu projeden satış beklentimiz 140 milyon TL. 

Küçükmece Cennet Mahallesi'nde de Hobisi 'zorunlu' işe dönüştü Bahattin Uçar'ın en büyük hobisi tekne ile denize açılmak. 


Ailesiyle birlikte denize açılmak onu çok mutlu ediyor. Uçar, bundan altı yıl önce kendisine bir tekne yaptırmak istemiş. 

Antalya Serbest Bölgesi'ndeki butik bir tersaneye sipariş vermiş. Tekne kızaktayken tersane batmış. O da işi tamamlamak için tersaneyi satın almış. 


Böylece hiç planlamadığı bir işe girmiş. 

Hikayenin gerisini Uçar'dan dinleyelim: "Hobim zorunlu olarak işe dönüştü. 

Altı yıl oldu bu işe gireli. Şu ana kadar dört teknenin yapımını bitirdik. bir projenizin olduğunu biliyoruz... 


Zaten yılda maksimum iki tekne yapabiliyoruz. Kendime yaptırdığım 42 metrelik yatımız aynı zamanda charter hizmeti de veriyor. Yazın haftalık kirası 72 bin euro." sosyal sorumluluk projesi olarak yapıp, devlete bağışlayacağız. 


Projenin arsası kimin? 

Arsayı, hasılat paylaşımı modeliyle Soğuksu Ailesi'nden aldık. Bu ailenin özel mülkü 70 dönümlük bir koru da var. 

Onu da projeye entegre ettik ve projenin adını Cennet Koru koyduk. 

Bu projeden ne kadar satış geliri bekliyorsunuz? 

Yaklaşık 300 milyon TL. 

Enerjide de girişiminiz var değil mi? 

Aydın'da bir jeotermal sahamız var. 

Bir ay önce sondaj başladı. Umudum, öncelikle jeotermalden enerji üretmek. 

Eğer 140 dereceyi yakalarsak, muhtemelen 40 megavat gücünde bir enerji santrali kuracağız. 


Para


Geri Dön