02 / 05 / 2024

Ecrimisilde faiz var mı?

Ecrimisilde faiz var mı?

Ecrimisil haksız kullanım tazminatı olup; işgal tazminatı isteği haksız eylemin özel bir türüdür. Peki, ecrimisil nasıl hesaplanır? Ecrimisil zamanında ödenmezse ne olur? Ecrimisilde faiz var mı? İşte yanıtı..



Ecrimisilde faiz var mı?

Ecrimisil haksız kullanım tazminatı olup; Hazine taşınmazının, İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, İdarenin bir zarara uğrayıp uğramadığına veya işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın İdarece talep ediliyor.


İşgal tazminatı isteği haksız eylemin özel bir türüdür. Nasıl haksız eylemde zararın doğduğu günden başlayarak giderilmesi zorunlu bir durum ise işgal zararı da bu nitelikte bir zarardır. 


Ödenecek ecrimisil bedelinin belirlenmesi için, Taşınmaz Tespit Tutanağı hazırlanıyor. Taşınmaz tespit tutanağında; işgalin başlangıç tarihi, taşınmazın işgale veya kullanıma konu olan yüzölçümü, işgalcileri, kullanım amacı, ecrimisil takdirinde yararlanılabilecek bilgiler ile bilinmesinde yarar görülen diğer bilgilere yer veriliyor. 


Ecrimisil tespit ve takdir edilirken, Hazine taşınmazının değerini etkileyebilecek;

a) İmar durumu,

b) Yüzölçümü,

c) Niteliği,

ç) Verimi (tarım arazilerinde),

d) Alt yapı hizmetlerinden yararlanıp yararlanmadığı,

e) Konumu,

f) Taşınmazın kullanım şekli ve işgalden dolayı gelir elde edilip edilmediği,

gibi her türlü ölçütler dikkate alınıyor. 


Peki, ecrimisilde faiz var mı? Ecrimisil faiz hesabı nasıl yapılır?

O halde işgal olunmayıp kirara verilmiş olsaydı, her ay ödenmesi gereken ve uygulama biçimi gereği olan gelire muaccellik günü olan bölümlerine, muaccellik gününden başlayarak faiz yürütülmesi gerektiğine göre işgal tazminatı faizinin de bu esasa göre hesaplanıyor.



İşgalin devamı halinde tekrar ecrimisil tahsil edilebilir mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön