29 / 04 / 2024

Edirne'de ev kiraları uçtu!

Edirne'de ev kiraları uçtu!

Edirne'de üniversite öğrencileri yüksek konut kiralarına tepkili. Pandemiden önceki ve sonraki fiyatların arasında dev bir fark olduğu belirtiliyor.



Edirne'de salgının ardından yüz yüze eğitime geçileceğinin açıklanmasından sonra, 42 bin öğrencinin ders başı yapacağı Trakya Üniversitesi öğrencileri şehre gitti. 

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; öğrenci şehri olarak bilinen Edirne’de, öğrenciler kiral fiyatlarına tepki gösteriyor. Öğrenciler salgın öncesi 800 TL'ye kiraya oturdukları, 1 oda 1 salon dairelerin şu an 1300 ile 2 bin TL'den, 3 oda 1 salon dairelerin ise 2 bin 400 TL'ye kadar yükselmesinden şikayetçi. Konut kiralarına ek olarak ısınma ve elektrik ve su aboneliklerine yüklü para ödemelerine de tepkili olan öğrenciler, ev sahiplerini fırsatçılıkla suçladı. Edirne'deki emlakçılar ise yükselen kiraların normal olduğunu ileri sürdü. 

Edirne de ev kiraları uçtu!

'EV YOK, BULDUĞUMUZ EV 2 BİN 500 LİRA'

Trakya Üniversitesi hemşirelik bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Aytekin Çalışkan,  öğrencilerin Edirne'de konut bulmakta zorluk çektiğini, buldukları dairelerinde 2 bin ile 2 bin 500TL'den başladığını belirtti. Çalışkan, "Ben ev tutmak için 2 ay önce geldim Edirne'ye ve şu anki fiyatlara göre daha uygun fiyata ev buldum. Ben evi 1300 liraya tuttum ama şu an benim tutuğum ev 1700 lira. Git gide fiyatlar artıyor ve ev bulamıyor öğrenciler. Kimse öğrencilere destek olmuyor, aksine zorlaştırıyorlar. Bu çok kötü durum. Pandemiden önce 1100 liraya kalıyordum, pandemi döneminde gelip şansımı denedim ve 1300 liraya ev tuttum. Şu an bu fiyata ev bulmak çok zor. Ev yok, bulduğunuz ev de 2 bin, 2 bin 500 liraya oluyor" diye konuştu. 

Edirne de ev kiraları uçtu!

'ÇOK SIKINTILI BİR SÜREÇ İÇİNDEYİZ'

Trakya Üniversitesi finans ve bankacılık bölümü öğrencisi Hamdi Eray Keskin ise şunları kaydetti: 

"Pandemide yaşanan acı olayın esnaf ve ev sahipleri bizden çıkarıyor. O zaman kimse ev tutmadı eşya alımı olmadı hareket olmadı. Şu an da bu acı öğrencilere yüklendi. Öğrenci evine ikinci el aldığımız bir buzdolabı pandemi öncesine göre 2 katı arttı. Ev tutuyoruz boş evler, 1800 lira. Artı ev ev değil. Hiç bir ev sahibi eve yatırım yapmıyor. Öğrenci yapsın diyor. Boya badana yapılsın istiyoruz tuttuğum eve ev sahibi 'ben yapmam sen yap' diyor. Çok sıkıntılı bir süreç içindeyiz. Kışın bir ısınma için 400 lira aidat ödüyoruz. Sadece kışın ısınmak için yazında ısınma parası ödüyoruz. Fiyatlar çok arttı. Okulu bırakıp dönen arkadaşlarımızda var."

Hemşirelik bölümü öğrencisi Selver Çamdereli ise, "2+0 sıfır bulduğum evi 1250 liraya tuttum. 3 arkadaş aynı evde kalacağız. Yaklaşık 2 hafta önce evi tuttum. Şu an ev bulmak çok zor. Fiyatlar birden arttı. Pandemi öncesi daha uygundu fiyatlar. Ev sahipleri okulların açılmasını fırsat bilip fiyatları artırdı. Daha önce 800 lira 2+1 bir eve 800 lira ödüyordum şu an 2+0 sıfır olan eve 1250 liraya tuttum" diye konuştu. Üniversiteli Duygu Kurt da konuyla ilgili "Tek kişilik bir ev. Benim bulduğum fiyat yüksek ama piyasaya göre iyi. Daha önce benim tutuğum ev  800 lirayken okulların açıldığı duyurulmasının ardından arttı" açıklamasını yaptı. 

Edirne de ev kiraları uçtu!

FİYATLAR MAKUL

Edirne'de emlakçılık faaliyerinde bulunan Vedat İşler,şehirde yükselen kira fiyatlarının makul olduğunu dile getirdi. İşler, "Her şeyin olduğu gibi alt ve uç noktası var. Genel dağılıma baktığın zaman fiyatlar makul. Tabi ki aynı bölgede 1200 liraya da, 2 bin liraya da ev var. Evin yapı durumuna göre fiyatlar değişiyor. Özelikle 1+1 özel müşteriler içindir. Biraz daha maddi durumu iyi olanlar içindir. Yani şu anda eşyasız 1+1 evler 1300 lira bandında. Bu bölgede eşyasız, 3+1 evlerde 1300 lira bandında. Dairenin temiz ve bakımlığına göre fiyatlar artıyor. Şu an fiyatlar makul" şeklinde konuştu.

İstanbul'da ev kiraları yüzde 50 arttı!

Öğrencilere kira yardımı çağrısı!

Fahiş kira zamları nasıl engellenir?


Geri Dön