22 / 11 / 2024
fuzul

İstanbul'da ev kiraları yüzde 50 arttı!

İstanbul'da ev kiraları yüzde 50 arttı!

Konut kira fiyatlarında yaşanan artış hız kesmiyor. İstanbul başta olmak üzere birçok şehirde konut talebinin yükselmesi kiraların yüzde 50 artmasına sebep oldu.




Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomi ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) sahibindencom’un emlak kategorisindeki veri havuzunu baz alarak gerçekleştirdiği araştırmaya göre, Ağustos 2021'de Türkiye’nin üç büyük kentinde de kiralık ev metrekare fiyatı senelik artış oranlarnın yüksek seyrettiği belirlendi.

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; senelik kira artış oranı İstanbul'da yüzde 50,7, Ankara'da yüzde 31,8 ve İzmir'de yüzde 30,9 olarak kaydedildi. Böylece Ağustos 2020'de İstanbul’da 21,1 Türk Lirası, Ankara’da 11,7 Türk Lirası ve İzmir’de 16,7 Türk Lirası olan ortalama kiralık ev ilan metrekare fiyatları sırasıyla bu şehirlerde 31,8 Türk Lirası'na ulaştı. 

İstanbul da ev kiraları yüzde 50 arttı!

ARTIŞIN SEBEBİ: KİRALIK KONUT TALEBİNİN ARTMASI

Enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da hem ülke genelinde hem de üç büyük şehirde artış gösterdi. Araştırmada, kiralık ev piyasasında bir canlılık göstergesi şeklinde kullanılan, kiralanan konut sayısının toplam kiralık ilan sayısına oranında ülke genelinde ve üç büyük şehirde hem geçtiğimiz senenin aynı ayına göre hem de bir önceki aya göre yükseliş kaydettiği aktarılırken; bu yükselişin esas olarak kiralık konuta olan talebin artmasından kaynaklandığına dikkar çekildi. 

İstanbul da ev kiraları yüzde 50 arttı!

ARTIŞ ORANI YÜZDE 90'I BULDU

İstanbul’da öğrencilerin genellikle tercih ettiği bölgelerde de kira yükselişleri dikkat çekti. Sahibindencom’un emlak endeksi verilerine göre, öğrencilerin çoğunlukla yöneldiği, Fatih, Üsküdar, Avcılar, Beyoğlu, Beşiktaş, Kadıköy ve Göztepe ilçelerinde senelik kira artış oranı yüzde 32 ile yüzde 90 arasında kaydedildi. 

İstanbul da ev kiraları yüzde 50 arttı!

ARTIŞTA SARIYER BİRİNCİ

Emlak platformu Hepsiemlak tarafından gerçekleştirilen incelemede son bir senede İstanbul’daki kiralık konut metrekare fiyat değişimlerini değerlendirdi. İncelemede, İstanbul’da son bir senede kiralık metrekare fiyatı yüzde 50’nin üzerinde yükselen 50 semt olduğuna vurgu yapıldı. 

En çok yükseliş yüzde 290 ile Sarıyer’in Rumeli Hisarı semtinde kaydedilirken, Beşiktaş-Vişnezade, Sarıyer-Reşitpaşa, Beşiktaş-Gayrettepe ve Kadıköy-Fikirtepe bölgeleri, yüzde 230 ile yüzde 50 arası yükselişlerle İstanbul’daki kira artış oranları açısından öne çıkan mahallelerden oldu. 

Koronavirüs salgınının başlaması ve okulların uzaktan eğitim kararı almasıyla beraver başta öğrenciler olmak üzere birçok kişi oturdukları evden ayrıldı. 2021 yılının ikinci yarısında ise büyükşehirlere dönüşün başlaması, Temmuz'da okulların açılacağının açıklanması konut kiralarındaki yükselişin olası sebepleri arasında belirtiliyor. Bu yükselişleri etkileyen bir diğer faktör de konut fiyatlarında yaşanan değişiklikler. Konut satın alımlarının genellikle yatırım amaçlı olduğu göz önüne alındığında konut satın alan kişiler ödedikleri ücreti en kısa sürede geri alabilmeyi istiyor. Durum böyle olunca kiralarda artış sürüyor. 

İstanbul da ev kiraları yüzde 50 arttı!

İNŞAAT MALİYETLERİ DE BÜYÜK ETKİYE SAHİP

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yeni konutlar fiyat endeksi incelendiğinde, ülke genelinde senelik yüzde 35,4’lük yükseliş kaydedildiği belirleniyor. İstanbul özelinde değerlendirildiğinde ise yükseliş yüzde 28,1 şeklinde görülüyor. Türkiye'de konutların birim metrekare başına ortalama fiyatı 4 bin 669 Türk Lirası olarak belirlenirken, bu gösterge İstanbul’da 6 bin 943 Türk Lirası olarak kaydedildi. Yeni konut fiyatlarının artışında döviz kurundaki artış sebebiyle rekor seviyeye ulaşan inşaat maliyetlerinin de rolü fazla.

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından (TÜİK) 10 Eylül 2021 tarihinde yayımlanan verilere göre, inşaat maliyet endeksi, Temmuz 2021'de Haziran'a göre, yüzde 2,56, Temmuz 2020'ye göre ise yüzde 44,76 arttı. Bu oran, 2015'ten bu yana görülen en yüksek seviye olarak kaydedildi.

Kiralık ve satılık konut fiyatları fırladı!

Fahiş kira zamları nasıl engellenir?

Öğrencilere kira yardımı çağrısı!


Geri Dön