23 / 12 / 2024

Ege Bölgesi'nde ilk 5 ayda 26 yeni otel projesi teşvik belgesi aldı!

Ege Bölgesi'nde ilk 5 ayda 26 yeni otel projesi teşvik belgesi aldı!

Ege’de ilk 5 ayda 26 yeni proje teşvik belgesi aldı. TUROB Başkanı Bayındır, Muğla ve İzmir başta olmak üzere bölgenin otel yatırımları açısından cazip olduğunu söyledi




Ege'de 2014'ün ilk 5 ayında otel patlaması yaşandı. Tam 26 yeni otel projesi, teşvik belgesi aldı. Böylece Ege, otel yatırımında cazip bölge halini aldı. Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, Muğla ve  İzmir  başta olmak üzere Ege'nin otel yatırımları açısından cazip olduğunu belirtti. Ekonomi Bakanlığı'nca Mayıs 2014 ayına ait verilen "Yatırım Teşvik Belgeleri" önceki gün Resmi Gazete'de yayımlandı. 


26 yeni yatırdım

Söz konusu veriler konaklama sektörü açısından TUROB tarafından derlendi. Buna göre 2014 yılı Ocak-Mayıs aylarını kapsayan 5 aylık dönemde Türkiye'deki 43 şehirde yeni yatırım yapılacak otel sayısı 148'e çıktı. Bu otellerin toplam yatak kapasitesi 44 bin 962 oldu. Toplam yatırım miktarı 2 milyar 598 milyon TL'ye ulaşırken yatırımların tamamlanmaıyla 10 bin 183 kişi istihdam edilecek. Ege ise otel yatırımları arasında "cazip" bölgeler arasında yer aldı. Ege ilk 5 ayda 26 yeni otel yatırımına ev sahipliği yaptı. Yeni otel yatırımları yatak kapasitesini 4 bin 51 adet artıracak. Ege'de turizm tevşik belgesi alan iller arasında Muğla 10 otel ile ilk sırayı aldı. Onu 5 otel ile İzmir takip etti. Aydın, Balıkesir, Çanakkele 3 otel, Manisa ise 2 otel ile teşvik belgesi aldı. 

TUROB Başkanı Timur Bayındır, otel yatırımlarının Anadolu'ya yayılmasının 2023 strateji planında öngörülen 50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri hedefine ulaşılmasına önemli katkıları olacağını belirtti. Bayındır, girişimcilerin alternatif turizm ürünlerine yönelik altyapı ve konaklama tesisi yatırımlarına yönelmelerini önerdi. Bayındır, "Mayıs 2014 ayı yatırım teşvik belgelerinde en dikkat çeken husus, yatırımda olan toplam yatak kapasitesinin yarısından fazlasının Antalya ve İstanbul'a yapılacak olması. Anadolu'da başlatılan yatırımlar yavaş seyretmekle beraber turizm çeşitlemesi anlamında son derece yararlı. Diyarbakır, Van, Kayseri, Malatya, Trabzon, İzmir, Eskişehir ve  Ankara  otel yatırımları açısından cazip şehirler olarak öne çıkıyor" dedi. 


Yeşil Yıldız'da rekor kırıldı 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından otellere doğayı, çevreyi koruyan standartları yerine getirmeleri karşılığında verilen "yeşil yıldız" uygulamasında rekor kırıldı. Yeşil yıldızlı konaklama tesislerinin sayısı son bir yılda üç kat artarak, 29'dan 103'e yükseldi. Otellerin doğa dostu uygulamalara yönelmesinde 2013'te getirilen "yeşil yıldızlı işletmelere enerji indirimi" sağlanmasına yönelik teşvik etkili oldu. Kültür Bakanlığı, 2008'den bu yana çevre dostu tesislere "Yeşil Yıldız Belgesi" veriyor. Belgeye sahip olan işletmeler devletin tanıdığı çeşitli kolaylık ve teşviklerden faydalanabiliyor. Yeşil yıldızı alabilmek için otellerin yoğun çaba göstermesinin temel nedeni, Bakanlığın 2013 yılı Eylül ayında yaptığı düzenleme ile Yeşil Yıldızlı işletmelere enerji indirimi sağlaması. Bu uygulama nedeniyle doğa dostu otellerin sayısında ciddi artış yaşandı. Bakanlık yeni uygulaması ile, belgeli 15 oteli "Türkiye'nin en iyi uygulama otelleri" olarak belirleyecek ve ücretsiz teknik danışmanlık, eğitim hizmeti sağlayacak. 


Yeni Asır


Geri Dön