10 / 05 / 2024

Ege Sanayiciler Holding sıkıntıda!

Ege Sanayiciler Holding sıkıntıda!

Krizden önce inşaat yalıtım malzemeleri ve bakır geri dönüşüm tesisi kurmak için sermayesini yükseltme kararı alan Ege Sanayiciler Holding, maddi açıdan zor bir dönem yaşıyor



Ege Bölgesi Sanayi Odası üyesi 125 sanayicinin, 11 yıl önce biraraya gelerek kurduğu Ege Sanayiciler Holding, sermaye sıkıntısına düştü. Küresel krizden önce inşaat yalıtım malzemeleri ve bakır geri dönüşüm tesisi kurmak için sermayesini 4.8 milyon liraya yükseltme kararı alan Holding, ortaklarının taahhüt ettiği sermayeyi toplama konusunda zor bir dönem yaşıyor. Holdingin her ortağı, sermaye artırımında payına düşen 40 bin liradan ilk ödeme tutarı olarak 10 bin lirayı verdi. Ancak ortakların yüzde 85'i, 10 bin liralık ikinci ödeme çağrısına yanıt vermedi. Geçtiğimiz Salı günü yapılan genel kurulda, şirkete yeni ortaklarla yeni sermaye gelmesi için A Grubu kurucu hisselerin yetkileri azaltılıp, B grubu hisselerin yetkileri artırıldı. Genel kurulda konuşan Ege Sanayiciler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, "Kurucu ortakların yüzde 85'i sermaye artırımına iştirak etmedi. Holding kilitlendi. Kilidi açmak için yeni hisse alacaklara daha fazla yetki vermek zorundayız" dedi.

Ege Sanayicileri Holding A.Ş. (ESHAŞ), doğalgaz sektöründe faaliyet göstermek için 1998 yılında kuruldu. Holdingin ilk şirketi enerji alanında faaliyet göstermek üzere kurulan Ege Sanayicileri Enerji ve İnşaat oldu.  İzmir  doğalgaz dağıtımı, Çeşme Limanı, Alsancak Limanı ve İzmir-Manisa Elektrik dağıtımı özelleştirme ihalelerine iştirak eden Holding, bu ihalelerde hedeflerine ulaşamadı. Holding'te 4 yıl önce yapılan genel kurulda Kemal Çolakoğlu yerine Atıl Akkan yönetim kurulu başkanlığını üstlendi. Bu dönemde farklı alanlarda tesisler kurulmasına karar verildi. Yalıtım malzemesi olan genleştirilmiş sert polistren alanında ilk yatırım, ESPOR adıyla Aliağa Organize Sanayi Bölgesi'nde gerçekleştirildi. Bu yatırımın desteklenmesi için sermayenin 4.8 milyon liraya çıkarılması kararlaştırıldı. Ancak ekonomik kriz nedeniyle hem fabrikanın üretimi daraldı hem de sermaye artırımında taahhüt edilen para gelmedi.

Salı günü yapılan genel kurulda imtiyazlı olan A grubu hisselerinin yetkilerinin daraltılması yönünde karar alındı. Oy çokluğu ile alınan karar konusunda açıklama yapan Ege Sanayicileri Holding Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, "Bu şekilde şirket batar. Eski ortakların yüzde 85'i sermaye artırımına iştirak etmedi. Şu an holdingde yeni hisse alanlarının hiçbir hakkı yok. Yeni gelenlere bir hak vermek zorundayız. Şirketin kilidini açmak lazım" dedi.

Holding olarak iki fabrika kurmak için yola çıktıklarını ifade eden Akkan, metal fiyatlarının düşmesinden dolayı bakır geri dönüşüm tesisini kurmayı ertelediklerini, Aliağa'daki ESPOR'un da iki vardiya halinde çalıştığını kaydetti. Akkan, "Geri dönüşüm ile ilgili çalışma devam ediyor. Bu konuda bir proje hazırlayıp İzmir Kalkınma Ajansı'na sunacağız" dedi.
Genel kurulda yapılan düzenleme ile 7 kişilik yönetim kurulunda B Grubu hisselerin yönetimde 3 kişi ile temsil edilmesi, genel kurulda da A ve B grubu hisselerin eşit oya sahip olması kararı alındı.
Sinan Doğan/Yeni Asır


Geri Dön