03 / 09 / 2024

Eğitimde müthiş zam fırtınası! Okul, yurt ücretleri tavan yaptı...

Eğitimde müthiş zam fırtınası! Okul, yurt ücretleri tavan yaptı...

Enflasyon rakamlarına eğitimdeki zam fırtınası da damga vurmuş durumda. Üniversite eğitimi ağustostun zam şampiyonu olurken diğer eğitim kalemlerinde de önemli artışlar yaşandı.



Ağustos ayı enflasyon rakamlarına eğitim fiyatlarında yaşanan artışlar damgasını vyrdu. Buna göre, Türkiye İstatistik Kurumu bugün ağustos ayı enflasyon rakamlarını duyurdu. Yapılan açıklamada tüketici fiyatları ağustos ayında aylık bazda yüzde 2,47, senelik bazda ise  yüzde 51,97 yükseldi.

TÜİK'e göre ağustos ayının zam şampiyonu üniversite eğitimi oldu. sozcu.com.tr'de yer alan habere göre; Üniversite eğitimi fiyatı ağustosta aylık bazda yüzde 43,2 artış yaşandığı kaydedildi. 

Ana harcama gruplarına göre aylık değişim oranları incelendiğinde en yüksek artış eğitim grubunda görüldüğü belirtildi. Bu kapsamda ağustos ayında hem aylık bazda hem de senelik bazda artışın en yüksek olduğu ana grup eğitim olduğu kaydedildi. Eğitim grubunda fiyat artışları yıllık yüzde 120,81, aylık 11,34 olarak gerçekleştiği belirtildi.

EĞİTİM KALEMLERİNDE BÜYÜK ZAM

TÜİK verileri üzerinden yapılan hesapmaya göre ağustos ayında, üniversite eğitimi fiyatlarındaki senelik artış yüzde 227,43 oranında kaydedildi. TÜİK verilerine göre, ortaöğretim fiyatlarındaki senelik yükselişvyüzde 91,05 seviyesinde oldu. İlköğretim ve okul öncesi eğitim fiyatlarındaki yıllık artış ise yıllık yüzde 87,63 oldu.

Ayrıca, ağustos ayında TÜİK'e göre kitap fiyatları yüzde 61 oranında artarken kırtasiye fiyatları ise yüzde 49,9 oranında arttığı belirtildi.

Eğitimde müthiş zam fırtınası! Okul, yurt ücretleri tavan yaptı...

OKUL VE YURT ÜCRETLERİ ÇOK ARTTI

Geçtiğimiz ay yemek, yurt ve ulaşım giderlerini kapsamayan üniversite ücretlerine dev zamlar birbiri ardına açıklanmıştı. Okulların açıkladığı rakamlara göre özel üniversite ücretlerine gelen zamlar son bir yılda yüzde 150'yi bulduğu kaydedildi. Kimi okulların yıllık ücretlerinin 1 milyon TL'yi geçtiği görüldü.

Yurt sektöründen alınan verilere göre de Türkiye genelinde 2024-2025 yılı özel yurt fiyatlarının bir yıllık eğitim dönemi için 40 bin Türk Lirası ile 420 bin Türk Lirası arasında değiştiği de görülmüştü.

Servis ücretlerine dev zam! Okul servis ücretleri belirlendi...

Yüzde 55.9 olan iş yeri kira zammında sınır tanınmıyor: Mülk sahipleri yüzde 1.600'ü geçen zam istiyor!

Özel okullarda zam fırtınası: Eğitim ücretine yüzde 220'ye varan artışlar yapılıyor!

Özel okul zamlarında son dakika! Milli Eğitim Bakanı Tekin açıkladı! Zam yapma hakları var!

İBB Genç Üniversiteli burs ödemelerine okkalı zam! Başvurular başladı, binlerce öğrenciye destek verilecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön