28 / 04 / 2024

Yüzde 55.9 olan iş yeri kira zammında sınır tanınmıyor: Mülk sahipleri yüzde 1.600'ü geçen zam istiyor!

Yüzde 55.9 olan iş yeri kira zammında sınır tanınmıyor: Mülk sahipleri yüzde 1.600'ü geçen zam istiyor!

İstanbul’da kantin kiralarında talep edilen fahiş artışlar gündem oldu. snaf, bu artışların olması halinde ürünlerin de zamlanacağını belirterek Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrıda bulundu. İşte o rakamlar...



Konut kiralarının yanı sıra iş yeri kira bedelleri de sık sık gündem oluyor. İş yeri kira artış oranı, açıklanan resmi rakamlara göre yüzde 55.9 olarak belirlendi. 

Ancak devlet okulları kantin kira bedellerinde yüzde 1.600’ü aşan zamlar istiyor. Mega kent İstanbul’un özellikle Pendik, Bakırköy, Avcılar, Kadıköy gibi ilçelerindeki okullarda kantinlerin kira yükselişi için  yüzde 200 gibi oranlardan başlayıp yüzde 1.600’ü geçen zamlar talep edildi. 

Yüzde 55.9 olan iş yeri kira zammında sınır tanınmıyor: Mülk sahipleri yüzde 1.600 ü geçen zam istiyor!

Sözcü Gazetesi'nden Deniz Bilici Göçmen'in haberine göre; İstanbul Kantinciler Esnaf Odası Genel Sekreteri Zülfiye Sapankaya, bu yükselişleri esnafın karşılayamayacağına, zamların fiyatlara yansıyacağına ve esnafla beraber öğrenci ile velilerin de mağdur olacağına dikkat çekti. 

Pendik'te yer alan Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu’nda okul müdürü ve Okul Aile Birliği Başkanı, kantin için aylık 100 bin Türk Lirası kira istedi. İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü’nün 65 bin, yine milli eğitim müdürlüğünde görevli şefin 70 bin TL istediği kira bedeli için esnaf odası temsilcisi 40 bin Türk Lirası tavsiye etti. 

Önceki sözleşme bedelinin aylık 20 bin 482 TL olduğu okulda Okul İşletmesi Muhammen Bedel Tespit Komisyonu, kira bedelinde anlaşmaya varamadı. Sapankaya, konuya ilişkin açıklamasında "Türkiye İstatistik Kurumu’nun iş yeri kira artış oranı olan yüzde 55.91’i bile dikkate alsalar biz ürünlere bu sene zam uygulamayacaktık. Fakat 100 bin TL'ye dayanan kiralar karşısında nasıl yapmayalım" ifadelerini kullandı. 

Yüzde 55.9 olan iş yeri kira zammında sınır tanınmıyor: Mülk sahipleri yüzde 1.600 ü geçen zam istiyor!

Merpen altı tehlikesinin de altını çizen Zülfiye Sapankaya, fahiş fiyatlar sebebiyle bazı esnafların merpen altı ürünlere yöneldiğini de söyledi ve "Örneğin böyle bir markanın kaşar peynirinin kilogram fiyatı 310 Türk Lirası. Fakat kira gideri, personel gideri artınca, maliyetli ürün yerine kilogramı 70 TL'lik merpen altı kaşar peynirini kullanacaklar" şeklinde konuştu. Sapankaya, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okul kantinlerindeki fahiş kira talebine ‘dur’ demesi gerektiğine vurgu yaptı. 

Mega kent İstanbul'un bazı ilçelerinde öne çıkan fahiş kantin kiralarından oransal olarak en fazlası yüzde 1.607 ile Kadıköy’deki Cenab Şahabettin İlkokulu’nda istendi. Öceki kira bedeli 3 bin 428 TL olan kantin için 55 bin 100 TL talep edildi. 

Yüzde 800’lük kira yükselişi talep edilen Pendik’teki Tarık Buğra Anadolu Lisesi kantini için de 8 bin TL olan kira bedeli, 40 bin TL şeklinde güncellendi. Aylık 83 bin 470 TL ile en yüksek kira bedeli talebi ise Kadıköy İlhami Örnekal İlkokulu’nda isteniyor. 

Kiralar bu şekilde düşer: 1 yıldan sonra ev sahibi kontratı feshedebilmeli!

Hükümetten konut kiralarına yüzde 25 zam sınırı açıklaması: Devam edecek mi?

Ziraat Bankası'ndan 11.502 TL taksitle 1.5 milyon TL konut kredisi kampanyası!


Geri Dön