08 / 05 / 2024

Ekim enflasyonu bugün belli oluyor!

Ekim enflasyonu bugün belli oluyor!

TÜİK, ekim ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10:00'da açıklayacak. Piyasada TÜFE'de aylık bazda yüzde 1.84 artış bekleniyor. MB, doğalgaz ve elektrik zammının enflasyona yüzde 0,4 oranında yansıyacağını açıklamıştı




TÜİK, ekim ayı enflasyon rakamlarını bugün saat 10:00'da açıklayacak. Piyasada TÜFE'de aylık bazda yüzde 1.84 artış bekleniyor. Ekonomistlerin ekim ayı için enflasyon beklentileri, en yüksek yüzde 2.20 ve en düşük ise yüzde 1.43 aralığında yer aldı.


Enerji zammı yüzde 0.4 etki edecek


Bu arada Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, ekim ayında doğalgaz ve elektrik tarifelerinde yapılan ayarlamanın etkisiyle enerji fiyatları önemli bir oranda yükseleceğini, yükselişin enflasyona yüzde 0,4 oranında yansıyacağını açıkladı. Ekim ayından geçerli olmak üzere elektrik ve doğalgaza yüzde 9'luk zam yapılmıştı.


Yıllık enflasyon tahmini yükseliyor


Ekim ayı itibariyle elektrik ve doğalgaza yapılan zamların yanı sıra son günlerdeki hareket dışarıda bırakıldığında TL'nin genel çerçevede değer kaybetmesi nedeniyle yılsonu enflasyon beklentilerinin yükseldiği görülüyor. 2014 sonu TÜFE beklentisi ise bir önceki anketteki yüzde 8.70'ten yüzde 9.20'ye yükselmiş durumda.


Enflasyonun çift haneye yaklaşmasındaki en önemli etkenlerden olan gıda fiyatlarının eylülde tahminlerin altında artmasıyla yıllık enflasyon ağustos ayındaki yüzde 9.54 seviyesinden yüzde 8.86'ya gerilemişti.


Merkez, yüzde 8.9'a çekti


Öte yandan geçtiğimiz hafta yılın son enflasyon raporunu açıklayan Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 7,6'dan yüzde 8,9'a yükseltti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yüzde 2 reel faizle enflasyonun düşebileceğini söyledi.



Dünya


Geri Dön