13 / 05 / 2024

Ekim, Kasım. Aralık için korkutan tahmin

Ekim, Kasım. Aralık için korkutan tahmin

Ekonomi profesörü Hurşit Güneş'e göre resesyon riski nedeniyle ABD Merkez Bankası Fed, bir süre sonra sıkı para politikasını gevşetme yoluna gidecek. Güneş'in Türkiye ile ilgili öngörüleri ise hiç de iç açıcı değil.



Türkiye'deki gerçek enflasyon oranının dünyanın en yüksek enflasyon oranı olduğunu ileri süren Güneş, "Dünyada birçok ülke var, krizlerin en derinine girmiş, ödemeler sorunu yaşayan -Arjantin gibi- fakat Türkiye şimdi hepsini sollamış durumda" dedi. Dar gelirlinin hissettiği enflasyonun çok daha yüksek olduğunu çünkü  gıda, ulaşım, kira gibi harcamalarda büyük artışlar olduğunu kaydeden Güneş, "Enflasyon artacak. Nereden tahmin ediyorsun derseniz; biz enflasyonu tüketici fiyat endeksiyle (TÜFE) ölçüyoruz ama bir de üretici fiyat endeksi (ÜFE) var maliyetleri gösteren ve oradaki artış yüzde 200'lere yaklaşıyor. Dolayısıyla o maliyetler bir süre sonra tüketici fiyatlarına da yansıyacak ve enflasyon yükselmiş olacak" şeklinde konuştu. Dünyada petrol fiyatları düşerken Türkiye için son derece önemli olan doğalgaz fiyatlarının çok hızlı yükseldiğini, döviz kurunun da aynı şekilde yükselmeye devam ettiğinin dile getiren Güneş, Türkiye'de enflasyonist ortam bir süre daha devam edeceğini sözlerine ekledi.

 

Yabancı gitti ralli bitti mi? Yeni bir kriz kapıyı çalacak mı?

Kredi almak için faiz indirimi bekleyenler dikkat!

Euro bölgesi resesyon tehlikesiyle karşı karşıya

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön