27 / 04 / 2024

Yabancı gitti ralli bitti mi? Yeni bir kriz kapıyı çalacak mı?

Yabancı gitti ralli bitti mi? Yeni bir kriz kapıyı çalacak mı?

Konutta fiyat rallisinin sonu geldi. Yeni bir kriz kapıda mı? Uzmanlar ne diyor? Genel konut satışlarına paralel olarak yabancıya satışta da gerileme olduğuna işaret eden piyasa aktörleri, dünyada yaşanan durgunluk, iç piyasada kredilerin tamamen durması ve belirsizliklerin konuttaki fiyat rallisini



Temmuz ayında gerileyen konut satışlarında Ağustos ayında da benzer bir tablonun ortaya çıkması bekleniyor. Yüksek talepler ile hızlı bir ralli süreci geçiren konut fiyatları, talebin azalmasıyla birlikte, paralel seyretmeye başladı. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre, azalan talep nedeniyle konut satışında günlerle ifade edilen satış süreleri 2-3 aya kadar uzadı.

"Kamu bankaları konut kredisinden çıktı"

Sektördeki daralmayı değerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, son iki ayda yaşanan daralmayı, yabancının piyasadan çıkmasına ve konut fiyatlarındaki hızlı artışa bağladı. İdikat, konut kredilerinin yüksek olmasının ve kredi verilememesini de piyasayı durdurduğuna işaret etti. Kredi çıkmadığı için peşin parayla konut alınmadığını kaydeden İdikat, peşin parası olanın da Kur Korumalı Mevduat'a ya da dövize yöneldiğini ifade etti. İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık AŞ Kurucu ve Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman ise kamu bankalarının neredeyse konut kredi pazarından tamamiyle çıkmış olduğunu belirterek, son 5 yılın en düşük satışlı Ağustos ayının yaşandığını ifade etti. Konuta olan talebin azaldığını aktaran İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü (İSTEB) Başkanı Ulvi Özcan ise konut sahiplerinin de fiyat artırmadığını belirterek, piyasaya yeni ev de gelmediğini söyledi. Özcan, "Piyasada fırsat yok" diye konuştu.

 


Geri Dön