Kent Haberleri

Ekmeğe zam kapıda: Fırıncılardan 'Ekmek 7 lira olmalı' talebi geldi!

İstanbul’da resmi fiyat tebliği gelmeden bazı fırınlar ekmek fiyatlarını 8-10 TL'ye yükseltirken, fırıncılardan 'Ekmek 7 lira olmalı' talebi geldi. İşte ayrıntılar...  İstanbul’da 200 gramı 5 TL'den satıldığı açıklanan ekmeği, zamlı satan 116 fırın tespit edilerek ceza kesildi

Un ve asgari ücretteki yüzde 34 zammı işaret eden bazı fırınların, resmi fiyat tebliği gelmeden ekmek fiyatlarını 8-10 TL'ye yükseltmesi, denetimlerin sıklaşmasına ve tartışmalara neden oldu. 

İstanbul’da 200 gramı 5 TL'den satıldığı açıklanan ekmeği, zamlı satan 116 fırın tespit edilerek ceza kesildi. 

Ekmek üreticileri, İstanbul’da 240 gram ekmeğin 6 TL'den satıldığına, fakat asgari ücret ve yüzde 60 yükselen un fiyatlarıyla güncellenen yeni ekmek tarifesinin bir an önce açıklanmasını talep etti.

Ekmeğe zam kapıda: Fırıncılardan 'Ekmek 7 lira olmalı' talebi geldi!

Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmekte tarife dışı fiyat uygulamalarının kabul edilemeyeceğine vurgu yaptı ve un ve işçilik fiyatlarının yükseldiğini aktardı. Halil İbrahim Balvı, esnafın hak ettiği fiyatın da bi ran önce verilmesi çağrısı yaptı. 

Unda fiyat desteğinin haziran başı itibarıyla sona ermesinin işletme maliyetlerini yüzde 50 yükselttiğinin altını çizen Balcı, söz konusu açıklamasında "10 Temmuz’a geldik, un pahalı alınıyor. İşçilikte de artış söz konusu. Ekmekte yüzde 33 işçilik, kalanı işletme giderleri" diyerek, maliyeti kurtaracak fiyat tarifesinin bekletilmeden verilmesi gerektiğini aktardı. 

Ekmeğe zam kapıda: Fırıncılardan 'Ekmek 7 lira olmalı' talebi geldi!

Türkiye Fırıncılar Federasyonu olarak ilgili odalar ve valilikle görüştüklerini dile getiren Halil İbrahim Balcı, söz konusu açıklamasında "Şu anda 200 gram ekmeğin 7 lira olması gerekir diye düşünüyorum ya da 210 gramı 7,5 lira. O zamanda kilosu 35-35,5 liraya geliyor. İstanbul Valimiz ile bayramdan önceki hafta görüştük" ifadelerine yer verdi. 

Halil İbrahim Balcı, bu hafta içinde olumsuzlukların ortadan kalkacağına işaret etti. 

BİR ÇUVAL UN FİYATI YÜZDE 60 YÜKSELDİ 

Ekmek Sanayii İşverenler Sendikası Başkanı Çetin Keçeli ise, İstanbul’da sendikalarına bağlı fırınlarda 240 gram ekmek fiyatının 6 TL olduğuna dikakt çekti ve ekmekte fiyat sabitlemesi olduğunu, ancak değirmenlere 31 Mayıs 2023 itibarıyla 50 kiloluk bir çuval unu 350 TL'den  tahsis etme uygulamasının kaldırıldığının altını çizdi. 

Açıklamasında "Şimdi bir çuval un 580- 600 lira bandında. Geçen yıl bir çuval un 180-200 liradan satılıyordu" diyen Çetin Keçeli, ekmek tarifesinin, güncellenen asgari ücret ve un fiyatlarıyla bir an önce açıklanmasnın gerektiğini söyledi. 

Ekmekte sabit fiyat uygulamasının olduğunu da dile getiren Keçeli, "Enerji maliyeti yüzde 160 arttı. 450-500 liralık enerji faturası 1,200 liralara kadar çıktı. Bir sürü fırın zarar ediyor, devrediyor" ifadelerine yer verdi. 

Fırıncıların devamlı tedarikçiye, mayacıya borçlandığını aktaran Keçeli, "Farkı nasıl karşılasın? Bu senede devreden fırınlarda yüzde 25 artış var" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Konut metrekare fiyatları bir senede yüzde 89.1 yükseldi: 10 bin 891 TL olan metrekare fiyatı 20 bin 596 TL oldu!

Altın fiyatları bugün ne kadar? 10 Temmuz Pazartesi gram altın kaç lira? Çeyrek, yarım ve tam altın kaç TL?

Memurlar ve SSK, BağKur emeklileri şimdi bakın! 4 soruda maaş zamları tek tek açıklandı! Kim kaç lira alacak?

Bağkur, SSK, 4A, 4B emekli yeni maaş zammı hesaplamaları! 7 bin 500 TL üzeri maaş alanların yeni ve zamlı maaşı kaç TL?