19 / 05 / 2024

Ekmek ve simite yüksek zamlar yolda!

Ekmek ve simite yüksek zamlar yolda!

Rusya tarafından başlatılan Ukrayna saldırısının ardından buğday fiyatı 200 yılından bu güne olan en yüksek sevisini görürken; ekmek, bisküvi ve makarna gibi ürünlerin fiyatlarını yükseltecek baskı kaydediliyor. 



Dünya genelinde buğday ihracatında önemli bir rolü bulunan Rusya ve Ukrayna arasında yaşananlar, buğday arzının olumsuz etkilenebileceğine, fiyatlardaki yukarı yönlü baskılamanın devam edebileceğine ve bu ülkelerin buğday ihracatında durmaların yaşanabileceğine ilişkin endişeleri yükseliyor. 

Azak Denizi ve Karadeniz'de bulunan pek çok limanın kapalı olması, sigorta uygulanamaması, nakliye maliyetlerinde yükselişlerin yaşanması ve bazı gemilerin savaş bölgesine ilişkin rotaları kullanmaya yönelmemesi ptoblemin daha da ağırlaşmasına neden oluyor.

Buğday fiyatları tarihi rakamları görürken; ayçiçek yağı ve soya fasulyesinde de kıtlık riskinin olduğuna dikkat çekiliyor.

Gübre fiyatlarında da artış sürerken, gerçekleşen son gelişmeler tarım sektörünün başlıca tedarikçi ülkeleri olan Rusya ve Ukrayna'ya ne kadar bağlı olduğunun ortaya çıkmasını sağlıyor. 

Ekmek ve simite yüksek zamlar yolda!

Ekmek maliyetleri katlanacak

Batılı ülkeler tarafından Rusya'ya uygulanan ilişkin sert ekonomik yaptırımlarına karşın Ukrayna'da savaş sürerken, küresel arzla ilgili endişelerde yükseliş yaşanmasıyla buğday fiyatları da 14 senenin rekorunu gördü. 

Chicago Borsasında (CBOT) buğday fiyatları kile başına 4 Mart tarihinde 12,09 dolarla 2008 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Bu şekilde en temel gıda maddelerinden biri olan buğday fiyatlarında hafta boyunca yüzde 40'ı aşan yükselişler kaydedildi. 

Uzmanlar, Şubat ve Mart 2008 tarihlerindeki kısa süreli yükselişler haricinde, buğdayın modern tarihte şu an olduğundan daha pahalı olmadığına dikkat çekiyor. Buğday fiyatının nerede zirveye ulaşacağını öngörmek gitgide zor hale gelirken, 2008 yılında kaydedilen 13,17 dolarlık zirveyi aşmasının çok yakın olduğu da neredeyse kesin olarak görülüyor.

Yaşanan bu artışın halihazırda yüksek seyreden küresel gıda fiyatlarına daha da olumsuz yansıyacağı tahmin edilirken, un ve yem üretilirken kullanılan buğday fiyatlarındaki yükselişin ekmek, bisküvi ve makarna gibi ürünlerdeki fiyat artışını tetiklemesi de öngörülüyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön