19 / 05 / 2024

Ekmek ve simite yüksek zamlar yolda!

Ekmek ve simite yüksek zamlar yolda!

Rusya tarafından başlatılan Ukrayna saldırısının ardından buğday fiyatı 200 yılından bu güne olan en yüksek sevisini görürken; ekmek, bisküvi ve makarna gibi ürünlerin fiyatlarını yükseltecek baskı kaydediliyor. 



"Fiyatlardaki yükselişin sonu görünmüyor"

Commerzbank Kıdemli Emtia Analisti Carsten Fritsch, buğday fiyatının haftanın ilk gününden beri yaklaşık yüzde 40 yükseldiğine dikkat çekti ve "Yükselişin sonu görünmüyor çünkü dünya buğday ihracatının yüzde 30'u Ukrayna'daki savaş nedeniyle küresel pazarda kesildi." diye konuştu. 

Ukrayna'nın haftanın başında Karadeniz limanlarını Rus saldırısının bitimine kapalı tutacağını anımsatan Fritsch, Ukrayna'dan deniz yolu aracılığıyla buğday transferinin yapılamayacağına vurgu yaparak Rusya'nın da buğday ihraç etmekte güçlük çekebileceğine ve hiçbir geminin kriz bölgesinde bulunmak için istekli olmayacağına dikkat çekti. 

Ekmek ve simite yüksek zamlar yolda!

Devam eden savaş bu yılki mahsulün ekimini de zorlaştırabilir

Anadolu Ajansı'ndan Bahattin Gönültaş ve Dilara Zengin Okay'ın haberine göre; sigorta şirketleri tarafından bunun giderilmesi için önemli ölçüde daha fazla prim isteyeceğinin altını çizen Fritsch, nakliye şirketleri tarafından Rusya'dan ya da Rusya'ya gerçekleştirilecek teslimatlar için sipariş kabul edilmediğini dile getirdi. Fritsch, "Her durumda hemen hemen hiçbir alıcı şu anda Rusya'dan buğday sipariş etmeye istekli değil." dedi. 

Yüksek fiyatların talebi frenlediğine ilişkin de sinyaller olduğunun altını çizen Fritsch, talebin mümkün olan her yerde alternatif tahıl çeşitlerine kayması olasılığının olduğuna vurgu yaptı. 

Fritsch, bu sebeple mısır fiyatlarının da son günlerde önemli oranda yükseliş gösterdiğine dikkat çekerek, mısırın haftanın başından bu güne yüzde 20 oranında değerlendiğini dile getirdi. 

Mısırın da Ukrayna'da yaşanan savaştan etkilendiğine vurgu yapan Fritsch, dünya mısır ihracatının neredeyse beşte 1'lik kısmının Karadeniz bölgesinden geldiğine, Ukrayna'nın dünyanın en büyük mısır ihracatçılarından biri olduğuna dikkat çekerek, savaşın sürmesi halinde bu seneki mahsulün ekilmesinin de zorlaştırabileceğinin altını çizdi. 

Ukrayna Rusya savaşı gıdayı vurdu! Fiyatlar rekor kırdı!

Bitcoin'e nükleer etkisi: Değer kaybediyor!

Bu senaryo gerçek olursa... Benzin ve mazotta en az yüzde 70 zam kapıda!

Dolarda nefesler tutuldu! İşte 5 Mart 2022 dolar kuru!

Benzin ve mazota bir zam daha! Pazartesi gününden itibaren...

Emlakta 2022 nasıl geçecek?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön