27 / 11 / 2024

Ekmek ve simite yüksek zamlar yolda!

Ekmek ve simite yüksek zamlar yolda!

Rusya tarafından başlatılan Ukrayna saldırısının ardından buğday fiyatı 200 yılından bu güne olan en yüksek sevisini görürken; ekmek, bisküvi ve makarna gibi ürünlerin fiyatlarını yükseltecek baskı kaydediliyor. 




Ukrayna ve Rusya dünya pazarının önemli buğday üreticileri

Yaklaşık yüzde 70'inin verimli topraklardan oluştuğu Ukrayna'da 32 milyon hektar büyüklükte ekilebilir arazi bulunduğu ifade ediliyor. Bu oran bütün Avrupa Birliği'ndeki (AB) ekilebilir arazinin 3'te 1'i gibi bir kısmına denk geliyor. Son 20 senede Ukrayna tarımında tırmanış kaydedilirken, bugün ülkenin dünyanın en büyük 10 tahıl ihracatçısından biri olduğuna dikkat çekiliyor. 

Rusya ve Ukrayna, dünyadaki buğdayın yüzde 14 civarındaki kısmının üretimini gerçekleştiriyor ve bu oran küresel buğday ihracatının neredeyse 3'te 1'lik kısmını meydana getiriyor. İki ülke tarafından gerçekleştirilen küresel buğday ihracatındaki toplam paylarının 2019 yılında yüzde 25 seviyesinde olduğuna vurgu yapılıyor.

Dünyadaki en büyük buğday ihracatçısı olarak ön plana çıkan Rusya'nın 2019 yılında küresel buğday ihracatındaki payının yaklaşık yüzde 18 seviyesinde olduğu belirtilirken, senelerdir önemli bir buğday üreticisi olarak dikkat çeken ve Avrupa'nın "ekmek sepeti" şeklinde de isimlendirilen Ukrayna ise dünyanın en büyük beşinci buğday ihracatçısı şeklinde görülüyor. 

Ekmek ve simite yüksek zamlar yolda!

Buğday fiyatlarındaki artış et ürünlerinin fiyatlarını da tehdit ediyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşla hızlanan buğday fiyatlarındaki yükselişin özellikle Afrika ve Asya'da buğday ithal eden ülkeler için maliyetin yükselmesine neden olacağına ve sonuçlarının ağır olacağına dikkat çekiliyor. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından açıklanan veriler kapsamında, 2020 yılında Lübnan'da tüketilen bütün buğdayın yaklaşık yüzde 50'sinin, Yemen'de yüzde 22'sinin ve Libya'da yüzde 43'ünün Ukrayna'dan ithal edildiği belirlendi. 

İki ülke arasındaki savaşın yansımasıyla enerji fiyatlarında yaşanan artışın, gübre fiyatlarındaki yükselişle beraber gıda fiyatlarının yükselmesine destek olduğu ortaya çıktı. 

Çatışmalar sebebiyle tahrip olan yollar gibi ulaşımda karşılaşılan güçlüklerin ve düşen üretimin, olası bir "buğday kıtlığı" tedirginliğine neden olması öngörülüyor.

Uzman isimler, küresel buğday arzının yüzde 35'lik kısmının hayvan yemi için kullanıldığının altını çizerken, bu durumun et ve diğer hayvansal ürünlerin fiyatlarında da zarara neden olabileceğine vurgu yapıyor. Şu anda enerji krizi mücadelesinde olan AB'nin savaşla beraber gıda arzında sorunla karşılaşması öngörülmezken, fiyatların yükselmesinin kesin olduğu belirtiliyor. 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön