17 / 05 / 2024

Ekonomide sevindiren gelişme! Özel sektör dış borcunu azaltıyor!

Ekonomide sevindiren gelişme! Özel sektör dış borcunu azaltıyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aracılığı ile  özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcunda azalma yaşandığı görüldü.



Bankaların uzun vadeli kredi  borçlanmaları kasımda 2021 bitimine göre 5,0 milyar dolar azalırken, tahvil ihracı borçlanmaları da  5,1 milyar dolar düşüşle 14,9 milyar dolar oldu.

KISA VADELİ BORÇLANMALAR 5 MİLYAR DOLAR

Bankaların kısa vadeli kredi biçimindeki borçlanmaları, kasımda 2021 yılı sonuna göre 460 milyon dolar yükselişle 5,2 milyar dolara, finansal olmayan kuruluşların kredi türündeki borçlanmaları 687 milyon dolar yükselişle 1,6 milyar dolara çıktı.

UZUN VADELİ KREDİ BORCUNUN YÜZDE 63'Ü DOLAR

Uzun vadeli kredi borcunun alacaklıya nazaran dağılımı incelendiğinde, tahvil hariç özel alacaklılara olan borçlar kasımda 2021 bitimine oranla  1,5 milyar dolar azalarak 105,5 milyar dolara düştü. Aynı dönemde tahvil hariç özel alacaklılara olan kısa vadeli borç 1 milyar dolar artışla 8,1 milyar dolara yükseldi.

Uzun vadeli kredi vereceğinin yüzde 63,7'si dolar, yüzde 32,7'si euro, yüzde 1,8'i Türk lirası ve yüzde 1,8'i ise diğer döviz cinslerinden oluştu.

Kısa vadeli kredi vereceğinin ise yüzde 39,2'si dolar, yüzde 36,5'i euro, yüzde 20,8'i Türk lirası ve yüzde 3,5'i diğer döviz cinsleri ile gerçekleştirildi.

 Ekonomide sevindiren gelişme! Özel sektör dış borcunu azaltıyor!

ANAPARA GERİ ÖDEMESİ 40 MİLYAR DOLAR


Özel sektörün yurt dışından sağladığı toplam kredi borcu, kasım sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 sene içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 40,9 milyar dolar seviyesinde olduğu hesaplandı.

Yıllık bazda 7,1 arttı! Sayı 14,8 milyon oldu

Kalem kalem hesaplandı! Bu rakamı duyan kulaklarına inanamadı

Oranlar sıfırlandı! 250 milyon liralık artık oldu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön