Ekonomide sevindiren gelişme! Özel sektör dış borcunu azaltıyor!
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) aracılığı ile özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcunda azalma yaşandığı görüldü.
Özel sektör, devletin denetiminde olmayan, özel kişiler veya kuruluşlar tarafından yürütülen ekonomik faaliyetleri ifade eder. Özel sektör işletmeleri, özel mülkiyet altındadır ve genellikle kar amacı gütmektedir. Özel sektör, üretim, hizmetler ve ticaret gibi alanlarda faaliyet gösterir. Özel sektör işletmeleri arasında, küçük işletmeler, orta ölçekli işletmeler ve büyük şirketler bulunur. Özel sektör, genellikle devletin denetiminden daha az etkilenir ve daha esnektir, ancak aynı zamanda daha riskli de olabilir.
Yurt dışı kredi borcu, bir ülkenin yabancı kaynaklardan sağladığı borçları ifade eder. Bu borçlar genellikle döviz cinsinden verilir ve ödemeler yurt dışındaki kredi verenlere gerçekleştirilir. Yurt dışı kredi borcu, bir ülkenin ekonomik ve mali durumunu etkileyebilir. Özellikle büyük miktarlarda yurt dışı kredi borcu olan ülkeler, döviz kurunda oynaklıklara maruz kalabilir ve borç ödemelerinde zorluklar yaşayabilirler. Bunun yanı sıra, yurt dışı kredi borcu, bir ülkenin ekonomik büyümesini de olumsuz yönde etkileyebilir.
Buna göre, kasım ayında özel sektörün yurt dışından elde ettiği toplam kredi borcu 2021 sonuna kıyasla 7,2 milyar dolar azalarak 161,2 milyar dolara geriledi.Bu dönemde, özel sektörün yurt dışından elde ettiği uzun vadeli kredi borcu 8,3 milyar dolar gerilemeyle 152,6 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcu (ticari krediler hariç) ise
1,1 milyar dolar artarak 8,5 milyar dolar dviyesinde gerçekleşti.