22 / 11 / 2024
fuzul

Ekonomistler ve ekonomi profesörleri neden Türkiye ekonomisinin batmasını istiyor?

Ekonomistler ve ekonomi profesörleri neden Türkiye ekonomisinin batmasını istiyor?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Ekonomistler, eski ekonomi yöneticileri ve ekonomi profesörleri neden Türkiye ekonomisinin batmasını istiyor?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 21 maddelik analizi...




Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den  "Ekonomistler, eski ekonomi yöneticileri ve ekonomi profesörleri neden Türkiye ekonomisinin batmasını istiyor?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 21 maddelik analizi...

Ekonomistler ve ekonomi profesörleri neden Türkiye ekonomisinin batmasını istiyor?

1)  Bu sorunun yanıtını çok iyi anlamak gerekir. Bu sorunun yanıtını anlayanlar Türkiye'deki ve dünyadaki finansal sistemin işleyişini çözebilir.

2) Aslına bakarsanız bunlar Türkiye'nin batmasını değil "sürünmesini" ister. Bunlara bu görevi veren uluslararası ve yerel güç odakları devletin, şirketlerin ve bireylerin ekonomik açıdan güçlü olmasını istemez.

3) Ama batmasını da istemez:) İstedikleri "ne ölsünler ne de gülsünler"dir. Yani hep kendilerine muhtaç olmalarıdır. Çünkü batarsa alacaklarını tahsil edemezler. Ama hep "batacak" psikolojisini yaşatırlar.

4) Türkiye'de ve dünyada gerçek anlamda "Haşhaşilik" finans sektöründe vardır. Tanıdığınız bankacıların şimdiye kadar söylediklerini hatırlayın. Türkiye'nin geleceği ile ilgili olumlu düşüncelerinin olduğunu gördünüz mü? 

5) Bunun partiyle pırtıyla uzaktan yakından alakası yok. Tüm dönemlerde Türkiye'nin ve dünyanın batacağını söylerler. İşleri budur. Türkiye'nin geleceğinin parlak olduğunu söyleseler dünya negatif faizi konuşuyorken o yüksek faiz oranları ile krediyi kime satacaklar? 

6) Bu mesleki söylemler zamanla bankacıların sağlıklarını ve psikolojilerini de etkiler. Gerçekten öyle olduğunu düşünürler. Söylediklerine kendileri de inanır. 

7) Oysa ki ne dünya batar ne de Türkiye... İkisi de yoluna devam eder. Bu arada borç stoku artar. Toplam hasılası 80 trilyon dolar olan dünyanın borç stoku 250 trilyon dolardan fazla. 

8) Dünyada mevduatlardaki ve fonlardaki paranın toplamı ise 900 trilyon doları aştı. 1 katrilyona koşuyor. Dünyada para sıkıntısı yok. Bu paranın sahipleri verdikleri krediyi tahsil için değil planladıkları dünya düzenini hayata geçirmek için kullanıyor. 

9) ABD'li Marksist İletişim Bilimci L.T. Altheid'in "Medya Egemenliği Kuramı" vardır. Bu kuramda der ki: Medya kendisini finanse eden çevrelerin çıkarlarını korur.

10) Ekonomistler, eski ekonomi yöneticileri ve ekonomi profesörlerinin "Türkiye batıyor", "Türkiye batacak" veya "Türkiye çökecek" demelerinin nedeni tam olarak budur. 

11) Bunların görevi finans sektörünün çıkarlarını korumaktır. Yani satabildikleri en yüksek faiz oranıyla kredi satmalarını sağlamaktır. Bir nevi "istetme" görevi görürler.

12) Ekonomistler, eski ekonomi yöneticileri ve ekonomi profesörleri geçimini finans sektöründen sağlar. Danışmanlık, konuşmacılık ve yönetim kurulu üyeliği gibi işlerle finanse edilir.

13) Buradaki finanse edilmelerinde temel etken her şeyi, olduğundan daha kötü gösterme görevidir. Bu net olarak söylenmese bile gerçekleri söyleyen ekonomistler, eski ekonomi yöneticileri ve ekonomi profesörleri finans sektöründe iş bulamaz:)

14) Finans sektörü gerçekleri söyleyen ekonomistlere, eski ekonomi yöneticilerine ve ekonomi profesörlerine danışmanlık yaptırmaz. Konuşmacı olarak davet etmez. Yönetim kurullarında görev vermez. Ailelerine ait üniversitelerde hocalık yaptırmaz. Anında "tu kaka" edilirler.

15) Bunların ekonomiyle ilgili negatif konuşmalarının ve yazmalarının bir nedeni de sosyal medyada negatif paylaşımların daha çok ilgi görmesidir.  Daha çok ilgi görmek adına gerçeklere olumsuz açıdan bakarlar.

16) İşler söyledikleri gibi gitmediğinde ise çeşitli bahanelerle ya dükkanı kapatırlar ya da arada bir açarlar. Ama sonuçta yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Eninde sonunda dükkanı kapatırlar. 

17) Toplum içine çıkamazlar. Gittikleri her yerde insanlar bunlardan hesap sorar. Suçlu olduklarını bildikleri için hep korku içinde yaşarlar. Panik psikolojisini elden bırakmazlar.

18) Bunların bu paylaşımlarından en büyük zararı kim görür? Bunlara inanan eski öğrencileri ve takipçileri. Bunlar hocalarını davulunu çalarken, hocaları ceplerini doldurmakla meşguldürler. 

19) Bunların takipçileri ve öğrencileri bir gün mutlaka uyanırlar. Ama iş işten geçmiş olur.

20) Ha Türkiye'nin ve dünyanın durumu çok mu parlak? Tabiki değil. Ama enseyi karartacak kadar kötü de değil. Hayat devam ediyor. Hep devam edecek.

21) Birileri size her şeyin kötü gittiğini ve daha kötüye gideceğini söylüyorsa bundan ne menfaati olduğunu araştırın. Doğruları o zaman anlarsınız. Bu sadece ekonomide değil hayatın her alanında böyledir.

Analizlerimin tamamına Buraya tıklayınız  adresinden ulaşabilirsiniz. Beğenen ve retweet yapanlara teşekkür ederim. Lütfen görüş ve önerilerinizi yazın. Retweet desteğinizi esirgemeyin.
 

Küresel finans devleri neden Çin'i tercih ediyor!

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın


Geri Dön