20 / 05 / 2024

Ekonomistler tek tek açıkladı! Hayat pahalılığı ve enflasyon artacak mı? 

Ekonomistler tek tek açıkladı! Hayat pahalılığı ve enflasyon artacak mı? 

Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) araştırmasında enflasyon ile ilgili çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Peki hayat pahalılığı ve enflasyon artacak mı? 



Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; ekonomistlerin yüzde 45’i bu sene küresel resesyon beklerken, yüzde 45’i bunu olasılık dışında görüyor. 

Çin'de Kovid-19 tedbirlerinin kaldırılmasına bağlı şekilde en canlı ekonomik aktivitenin Asya bölgesinde olması öngörülüyor. Ekonomistlerin yarısı, bu sene Çin’de ekonomik büyümenin ılımlı, yüzde 43’ü ise güçlü olmasını tahmin ediyor. 

Ekonomistler tek tek açıkladı! Hayat pahalılığı ve enflasyon artacak mı? 

Ekonomistlerin yüzde 93’ü, Doğu Asya ve Pasifik bölgesinde ekonominin en azından ılımlı düzeyde büyüme göstereceğini tahmin ederken, yüzde 50 ve 75’i sırasıyla ABD ve Avrupa’da zayıf ya da çok zayıf ekonomik büyüme öngörüyor. 

Ekonomistlerin yüzde 90’ı Avrupa’da, yüzde 68’i ise ABD’de bu sene enflasyonun yüksek ya da çok yüksek seviyede kalabileceğini tahmin ediyor. Başekonomistlerin üçte ikisine göre, Sahra Altı Afrika, Latin Amerika ve Karayipler’de de enflasyon yüksek seviyelerde olacak. 

Ekonomistler tek tek açıkladı! Hayat pahalılığı ve enflasyon artacak mı? 

Araştırmaya katılan ekonomistlerin yarısının Orta Doğu ve Kuzey Afrika için de rekor enflasyon öngörmesine karşın, yalnızca yüzde 14’ü Çin’de bu seviyelerin görüleceği tahmininde bulunuyor. 

Bu çerçevede, ekonomistlerin yüzde 79’una göre merkez bankaları enflasyonu yönetmek ve bankacılık sektöründe istikrarı sağlayabilmek arasında bir denge kurmakla karşı karşıya kalırken, yüzde 82’si, finansal istikrar endişeleri sebebiyle faiz artışlarının yavaşlamasını öngörüyor. 

Diğer taraftan, ekonomistlerin yüzde 76’sı, merkez bankalarının enflasyonu hedeflenen seviyelere düşürme konusunda zorlanacağı görüşünü dile getiriyor. 

Enflasyonun yüksek kalmayı sürdürmesi sebebiyle ekonomistlerin yüzde 76’sı, hayat pahalılığının birçok ülkede “kriz” seviyesinde devam edeceğine, özellikle gelişmekte olan ülkelerde bu durumun “akut” bir sorun olacağına ilişkin tahminlerde bulunuyor. 

Ekonomistler tek tek açıkladı! Hayat pahalılığı ve enflasyon artacak mı? 

Küresel finans sisteminde son dönemde gerçekleşen banka iflasları ve türbülansa karşın ekonomistlerin yüzde 69’u bu gelişmelerin kısıtlı etki yaratacağını öngörüyor. Fakat yine ekonomistlerin yüzde 67’si, bu sene yeni banka iflasları ve “ciddi finansal sorunların” yaşanma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu savunuyor. 

WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi, raporla ilgili açıklamalarda bulundu ve raporun mevcut ekonomik gelişmelerin yarattığı belirsizliği ortaya koyduğuna dikkat çekti. 

Açıklamasında "İş gücü piyasaları şimdilik dirençli görünüyor ancak büyüme durgun kalmaya devam ediyor. Küresel gerilimlerin derinleştiği ve birçok ülkede hayat pahalılığının yüksek seyrettiğini görüyoruz" ifadelerine yer veren Zahidi, bu bulguların kısa vadede küresel politika koordinasyonuna, uzun vadede ise sürdürülebilirlik ve dayanıklılığı sağlamlaştıracak yeni bir büyüme planı için acil iş birliği ihtiyacına işaret ettğinin altını çizdi. 

TMO'da 5 kg pirinç 105 TL, 5 kg ayçiçek yağı 135 TL! TMO yeni ay fiyatlarını açıkladı! 

İngiltere'de konut fiyatları Nisan ayında yüzde 0,5 arttı!

Bodrum'da konaklama fiyatları cep yakarken bir lahmacunun fiyatı resmen uçtu! Bu fiyatları görenler ''yok artık'' dedi!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 2.431 personel alımını kaçırmayın! 2.431 personel alımı başvurusu nasıl yapılıyor? 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön