28 / 04 / 2024

Ekonomistlere göre Fed'in faiz artışları sona erdi!

Ekonomistlere göre Fed'in faiz artışları sona erdi!

Amerikan bankalarının başekonomistlerine göre Fed faiz artışında artık sona geldi ve gelecek sene faiz düşürmeye başlayacak. Ekonomistler ABD’de yıllıklandırılmış büyümenin önümüzdeki üç çeyrekte yüzde 1’in altında seyretmesini bekliyor.



Amerikan Bankalar Birliği ABA’in Ekonomik Danışma Komitesi’nin yaptığı araştırmada Fed’in faiz kararları ile ilgili farklı bir sonuç ortaya çıktı. Araştırmaya göre büyük bankaların başekonomistleri önümüzdeki çeyreklerde bir resesyon beklemese de büyüme oranlarında önemli ölçüde yavaşlamanın olacağını öngörüyor.

Bloomberght.com’un haberine göre 14 üyeli komitenin başkanlığını yapan State Street Global Advisors Başekonomisti Simona Mocuta “Enflasyonda gelinen yol düşünüldüğünde komite üyelerinin çoğunluğu Fed’in sıkılaştırma döngüsünü artık doğal akışında sonlandırdığını düşünüyor” şeklinde konuştu.

Fed’in sıkılaştırılmasının piyasadaki etkilerinin yaşanmasıyla beraber ekonomistler ABD’de yıllıklandırılmış büyümenin önümüzdeki üç çeyrek içerisinde yüzde 1’in altında seyredeceğini düşünüyor.

20 Eylül’de faiz kararını açıklayacak olan Fed’in faizleri sabit tutması bekleniyor. Faiz kararı öncesi kritik ağustos TÜFE verisi ise 13 Eylül tarihinde açıklanacak.

ABA komitesi içinde JPMorgan, Morgan Stanley ve Wells Fargo gibi büyük bankaların başekonomistleri yer alıyor.

Ekonomistlere göre Fed in faiz artışları sona erdi!

KÜRESEL PİYASALARDA TEKNOLOJİ RALLİSİ

ABD’de teknoloji ağırlıklı Nasdaq 100 endeksi Tesla ve Qualcomm etkisiyle pazartesi günü yüzde 1,2 yükseliş gösterdi. Morgan Stanley’nin yeni süper bilgisayar teknolojisinin Tesla’nın piyasa değerini 500 milyar dolar yukarı çıkaracağı şeklindeki raporu sonrasında Tesla hisseleri yüzde 10 orsnında artış gösterdi.

Qualcomm ise Apple ile anlaşmasını üç yıl uzatmasından sonra yükseliş yaşamaya başladı. Bu rallinin hemen ardından sabah saatlerinde ABD hisse vadelileri yatay seyir eğilimine girdi.

Yatırımcılar ABD enflasyon verisi öncesi bekle-gör moduna geçince Asya Pasifik hisselerinde hafif hareketler gözlenmeye başladı. Japon hisseleri ise Fed’in faiz artışlarını durduracağı beklentisiyle olumlu ayrışma gösteriyor.

Hong Kong Hang Seng ve Çin CSI 300 ise yatay seyirde. Kur cephesinde ise Çin Merkez Bankası’nın yuan referans değeri gözlem altında tutuluyor.

Bankanın dolar/yuan fiksingini 7,20’nin altında belirlemesi, para biriminde daha fazla değer kaybına izin vermeyeceği işaretini verdi. Dolar ise gelişmiş ülke para birimlerine karşı yatay seyirde. Bloomberg Dolar Endeksi 1.250 puanda.


 


Geri Dön