Ekonomiyi bekleyen büyük tehlike ne? KKM hesapları dolara döndüğünde...
Kur Korumalı Mevduat sisteminin büyük bir hata ve ekonomik yük olduğunu belirten Prof.Dr. Şenol Başbuşçu, ekonomiyi bekleyen gizli tehlikeyi açıkladı.
Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı ve Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Türkiye'ye temmuzda net hata noksan kaleminden kaynağı belirsiz 5,5 milyar dolar para girişini "tehlikeli" bulduğunu söyledi. "Kaynağı açıklanamayan paradaki artışın nedeni ilk olarak mülteciler olabilir. İkincisi, gayriresmî altın ticaretinden kaynaklı olabilir. Üçüncüsü, Rusya'dan kayıt dışı olarak gelmiş olabilir" diye konuşan Babuşçu, net hata noksan gittikçe arttığını, son yıllarda böyle bir durum görülmediğini, ve bu gidişatı çok tehlikeli bulduğunu söyledi.
Bu rakamın bir miktar daha yükselebileceğini kaydeden Babuşçu, "Eğer para Rusya üzerinden geliyorsa Batı'dan yaptırımlar söz konusu olabilir” diye konuştu. Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının bütçeye ciddi yük getirdiğini dile getiren Babuşcu, “Yılbaşından sonra bu uygulama bitiyor. Ancak muhtemelen seçime kadar devam ettirilecek. 2023 yılı Haziran ayının sonunda vadesi dolanlar yine dövize dönecek. Bu da yaklaşık 1,3 trilyon liranın dövize dönmesi anlamına geliyor. Ancak ülkede döviz yok, rezerv yok. KKM, döviz sıkıntısına neden olabilir” şeklinde konuştu.