14 / 05 / 2024

Ekonomiyi bekleyen büyük tehlike ne? KKM hesapları dolara döndüğünde...

Ekonomiyi bekleyen büyük tehlike ne? KKM hesapları dolara döndüğünde...

Kur Korumalı Mevduat sisteminin büyük bir hata ve ekonomik yük olduğunu belirten Prof.Dr. Şenol Başbuşçu, ekonomiyi bekleyen gizli tehlikeyi açıkladı.



Babuşcu, Gazete Durum'a yaptığı açıklamada Temmuzda 5,5 milyar dolarlık net hata noksan ve KKM hakkında açıklamalarda bulundu. Net hata noksan girişinin seçimle ilişkili olmadığını ifade eden Babuşçu, net hata noksandaki artışın nedeninin mülteciler olabileceğini, ikinci olarak ise gayri resmi altın ticaretinden kaynaklı olabileceğini, üçüncü olarak ise Rusya'dan kayıt dışı olarak gelmiş olabileceğini ifade etti.

Kur Korumalı Mevduat'ın ekonomi için büyük bir tehdit olduğunu dile getiren Babuşçu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin KKM'yi, liralaşma olarak açıkladığını ancak Kur Korumalı Mevduat sisteminin dolarlaşma olduğunu söyledi. Yılbaşından sonra bu uygulamanın biteceğini ancak hükümetin seçime kadar, altı ay daha, devam ettireceğini tahmin ettiğini kaydeden Babuşçu, "2023 yılı Haziran ayı sonundan itibaren vadesi dolanlar dövize dönecek. Yaklaşık 1,3 trilyon lira para dövize dönmüş olacak. Ancak ülkede döviz yok, rezerv yok. Kur Korumalı Mevduat, döviz sıkıntısına neden olabilir" diye konuştu.

Babuşçu, "KKM, bütçeye ciddi yük getiriyor. Özellikle bu yılın ikinci yarısında ve gelecek yılın ilk yarısında bütçeye ciddi bir yük söz konusu olacak. Yapılan hatadan bir an önce dönülmeli" şeklinde konuştu.

​​​​​​​


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön